Se sprašujete ali je montažna gradnja primerna za vas ali kako znižati stroške energije? Kolebate o naložbi v lastno sončno elektrarno ali pa vas morda muči vprašanje energijsko najbolj učinkovite razsvetljave? Se spopadate z vlago v stanovanju? Na vsa ta vprašanja lahko najdete odgovore in rešitve na svetovalnih točkah MOS, kjer strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja in vas seznanjajo s ponudbo. Če se soočate s pastmi gradnje ali prenove, pojdite po odgovore na 52. MOS.

Celovita ponudba gradnje in obnove

Zbiranje informacij o gradbenih in stanovanjskih rešitvah, ki obstajajo na tržišču, je dolgotrajen proces. Drastično ga lahko skrajšate z obiskom sejma, ki ponuja gradbene in stanovanjske rešitve. To je odlična priložnost za vse, ki se podobnih projektov lotevajo v prihodnosti. Razstavljavci predstavljajo vso ponudbo zaključnih del v gradbeništvu, najdete lahko najoptimalnejše strešne kritine, tlakovce in druge gradbene materiale. Ne manjkajo niti kamini, peči, dimniški sistemi in keramika, ograje, okna, vrata in senčila, kljuke in zimski vrtovi. Predstavljena je notranja oprema; od postelj, sedežnih garnitur, kuhinj, gospodinjskih aparatov, čistilnih sistemov do štedilnikov in vsega, kar spada zraven. Če pa vas zanima energetika, se odločate za nov ogrevalni, hladilni, prezračevalni sistem ali pa vas zanima toplotna črpalka, sta hali I in L za vas. Vsekakor izkoristite še nekaj dni, do 15. septembra, za zbiranje vseh relevantnih informacij, ko gre za gradnjo in dom.

Brezplačne svetovalnice MOS

Sejemsko dogajanje zaznamujejo sejemski popusti in ugodnosti razstavljavcev, obiskovalci pa lahko izkoristijo tudi številne brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu tudi na 52. MOS nadaljujejo s projektom svetovalnic, ki so bile v preteklosti zelo dobro sprejete. Obiskovalci lahko na sejmu pridobijo nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije od neodvisnih svetovalcev iz Eko sklada. Udeležite se lahko svetovanj o ogrevanju s toplotnimi črpalkami in toplotnimi črpalkami, ki delujejo iz lastne sončne elektrarne, kakšni so primeri napak pri gradnjah in primeri dobre prakse, bo spregovorila Carmen Hladnik Prosenc, da boste izvedeli vse o novogradnji energijsko učinkovitih lesenih hiš, bo poskrbel g. Jernej Markelj, govor pa bo še o številnih drugih aktualnih temah.

Nova direktiva, novi trendi

Z letom 2021 bomo z masivne gradnje, ki smo je bili navajeni doslej, preklopili na skoraj ničenergijsko gradnjo. V veljavo namreč pride evropska direktiva o energijski učinkovitosti stavb, ki želi v prvi vrsti zmanjšati izpuste škodljivih emisij v ozračje, izboljšati energijsko učinkovitost in povečati izrabo obnovljivih virov.  Skoraj ničenergijska gradnja bo postala obvezna za vse vrste novogradenj. Vsi, ki razmišljate o gradnji ali obnovi doma, se lahko s smernicami prihodnosti spoznate že zdaj. Skupaj z razstavljavci poskrbite, da bo vaš dom združeval kakovostno bivanje, varčnost in prijaznost do okolja. Naložba v gradnjo hiše je vsekakor ena pomembnejših v življenju posameznika, naj bo premišljena.

Dom na štirih kolesih

MOS Turizem je v zadnjih nekaj letih doživel najhitrejšo rast. Široka ponudba avtodomov, počitniških prikolic, šotorskih prikolic, mobilnih hišk, nadgradnje in predelave počitniških vozil, snemljivih bivalnikov, baldahinov in najrazličnejše kamp opreme (od pohištva za kampiranje do ponjav, žarov in talnih oblog) ljubitelje svobodnega počitnikovanja ne bo pustila ravnodušne. Novim prikolicam, karavanom in kombijem se letos pridružujejo še tovrstna rabljena vozila. Svoje jeklene domove na kolesih lahko na sejem pripeljejo fizične osebe in jim poiščejo nove lastnike. Korak bližje uspešni kupčiji je letos omogočen s prostorom, namenjenim vozilom za testne vožnje, ter atrijem, ki je posvečen zgolj kampingu in karavaningu. Izjemno dodano vrednost sejmu MOS Turizem dajejo tudi obsejemski dogodki, ki jih ponuja zunanji park, razvajate pa se lahko še z zabavnim in kulinaričnim programom.

Država partnerica Črna gora

Ideja partnerskega povezovanja med državama je v izboljšanju gospodarskih odnosov med državama ter je zgodba, ki že vrsto let rezultira v konkretnih rešitvah in pozitivnih izkupičkih. Letošnja država partnerica je Črna gora, ki je na sejmu MOS pripravila obilo pestrega dogajanja. Sredo, 11. septembra, bodo posvetili turizmu Črne gore, četrtek bo namenjen poslovnim srečanjem in prezentaciji »Črna gora – vaš partner«, petek bo namenjen investicijskim projektom, sobota pa bo kmetijsko in podjetniško obarvana. Vse to bodo pospremili z atraktivnim dogajanjem, predstavljanjem njihovih običajev, kulture, hrane in pijače. Kako pestro je pod okriljem Črne gore, kaže tudi število razstavljavcev iz države partnerice, ki se je zavihtelo do skoraj 50. (mo)