Vlaga je raj za škodljivce

Les je najstarejši naravni gradbeni material in pri njem je še kako pomembnih več vrst zaščite, saj ni izpostavljen le vremenskim vplivom, ampak tudi številnim škodljivcem, kot so insekti in glive vseh vrst. Ti najbolje »uspevajo« v vlagi in pri primernih temperaturah. Zato je treba les že pred vgradnjo zaščititi pred morebitnim napadom škodljivcev, ga potem primerno vgraditi in še dodatno zaščititi s pravimi sredstvi.

Konstrukcijska zaščita

Že ob načrtovanju različnih lesenih elementov, ki jih želimo vgraditi v hišo oziroma postaviti na vrt, moramo upoštevati konstrukcijsko zaščito lesa. Ta naj bo vgrajen tako, da ne bo v neposrednem stiku z zemljo oziroma podlago (denimo kovinski podstavki lesene ograje), potem je treba konstrukcijsko poskrbeti, da voda oziroma sneg ne bo zastajal na horizontalnih površinah (naj bodo zaobljene), poleg tega naj bo na površini čim manj prečnih rezov oziroma naj bodo ti zaščiteni (zaključne varovalne letve), na okna pa na primer vgradimo odkapnike. Bistvo vseh teh konstrukcijskih ukrepov je, da preprečimo zastajanje vlage in s tem zmanjšamo možnost razvijanja lesnih škodljivcev na kritičnih točkah. Samo primer. Skodle so, čeprav so lesene, dobra in razmeroma dolgotrajna zaščita pred padavinami. Bistvo njihove trajnosti je v tem, da ne smejo biti predebele – največ en centimeter. To pa zato, da se po padavinah lahko posušijo in niti v sredini ne ostajajo vlažne, kar bi bilo idealno okolje za razvoj škodljivcev.

Preventiva

Les, čeprav je nov, je najprej treba preventivno zaščititi pred škodljivci. Posebno pozorno je treba zaščititi elemente, ki bodo izpostavljeni vremenskim vplivom, torej bodo na prostem ali v vlažnih prostorih, kot so kopalnice in kleti.

Les, ki bo izpostavljen vremenskim vplivom oziroma visoki vlagi, zaščitimo s sredstvi, ki ga preventivno ščitijo pred insekti, glivami trohnivkami in glivami modrivkami (denimo z Belinkinim Bellesom). Ta morajo prodreti globoko v les, saj je le tako impregniran odporen proti škodljivcem. Kako globoko bodo sredstva prodrla v les, je odvisno od vrste in njegove obdelave ter tudi stopnje njegove vlažnosti. Za dobro zaščito mora biti les pred premazovanjem suh. Trde vrste lesa (hrast) manj vpijajo kot mehkejše vrste lesa (smreka).

V les zaprti biocidi

Biocidi, ki preprečujejo razvoj škodljivcev, ostanejo po premazovanju tudi na površini lesa. Da bi preprečili stalen stik okolice z biocidi in jih nekako »zaprli« tja, kjer morajo delovati, moramo les dodatno zaščititi s premazi, ki les ščitijo pred vremenskimi in mehanskimi vplivi ter ga dekorativno obarvajo.

Vir: www.belinka.si; www.belmojster.net