V nedeljo popoldne so policisti na Čatežu ob Savi ustavili dve vozili z ljubljanskimi registrskimi tablicami, ki sta ju vozila 29 in 64 let stara slovenska državljana. Vsak je prevažal štiri tujce, menda državljane Pakistana, ki v Slovenijo niso vstopili po legalni poti. Policisti so oba voznika aretirali zaradi suma kaznivega dejanja pomoči pri nezakonitem prehajanju državne meje, ju pridržali, spisali kazensko ovadbo in ju v ponedeljek zjutraj odpeljali pred preiskovalnega sodnika v Krško. Po zaslišanju ju je preiskovalni sodnik izpustil, tako da se bosta lahko branila s prostosti.

V sredo pozno zvečer so iz medijske hiše Pop TV sporočili, da so aretirali njihovega športnega novinarja, danes pa se je izkazalo, da gre za 29-letnega Žigo Lesjaka. Sodelovanje z njim so takoj prekinili in obsodili njegova dejanja. »V naši medijski hiši vsakršno ravnanje, ki krši predpise, obsojamo. Tihotapljenje in pomoč pri tihotapljenju migrantov čez hrvaško mejo je v porastu, v kazenskem zakoniku pa je zagrožena kazen do pet let zapora in denarna kazen. O izkoriščanju stisk beguncev, žrtev tihotapstva, smo in bomo še obsežno poročali. Ne glede na to, da do morebitne pravnomočne obsodilne sodbe sodnega postopka za vsakega osumljenca velja domneva nedolžnosti, in ne glede na nadaljnji razvoj dogodkov v konkretni zadevi smo se odločili, da z novinarjem takoj prekinemo sodelovanje,« so sporočili s Pop TV.

Težave z dolgovi

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi imel Lesjak že približno pol leta težave, povezane s finančnim dolgom, ki naj bi mu ušel izpod nadzora. Po nekaterih informacijah naj bi bil dolg celo povezan z igrami na srečo, česar pa nam pri Lesjaku ni uspelo preveriti. Njegov mobilni telefon je zasegla policija, na domačem naslovu pa je telefon zvonil v prazno.

Po neuradnih informacijah naj bi si Lesjak že dalj časa izposojal denar, pri izposojanju pa naj bi se zapletel tudi z »neugodnimi« ljudmi, zaradi česar naj bi se počutil ogroženega. Svoje dejanje naj bi sicer priznal; pri tihotapljenju migrantov naj bi šlo predvsem za njegovo dejanje iz obupa in stiske. Glede na doslej znane informacije je pričakovati, da bo tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico, branil pa se bo lahko s prostosti.

Kriminalisti so oba aretirana kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Kazenski zakonik pravi takole: »Kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor enega ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države ali omogoči nezakonito prebivanje na njem, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.«

Vodi jih dobiček

Takšno ozadje pri tihotapcih migrantov sicer ni osamljeno, vendar ne more upravičevati naklepnega nezakonitega ravnanja. Kot nam je že spomladi pripovedoval vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v upravi kriminalistične policije Tomaž Peršolja, se slovenski državljani v procesu tihotapstva ljudi pojavljajo predvsem kot posredniki, ki organizirajo prevoz oziroma ga ponujajo sami. Večinoma gre za odvisnike od prepovedanih drog ali iger na srečo.

Celjska policijska uprava je sicer pred kratkim razkrila organizirano združbo, ki je v sodelovanju z organizatorji iz tujine od konca lanskega leta iz Hrvaške prek Slovenije v Italijo pretihotapila okoli 280 ljudi.