Sahar Kodajari je bila znana tudi kot Modra deklica, saj je bila navijačica teheranskega nogometnega kluba Esthegal. Marca se je oblekla v moški plašč in se na tak način poskušala pretihotapiti na stadion, a jo je tam zasačila policija. Kodajarijeva je tri noči preživela v priporu, nato pa so jo spustili na prostost, kjer je čakala na začetek sojenja. Ko je na enem od obiskov sodišča neuradno izvedela, da jo za neuspeli poskus vstopa na tekmo lahko čaka od šest mesecev do dve leti zapora, se je prejšnji teden protestno zažgala pred sodiščem, zdaj pa je za posledicami opeklin umrla.

Njen primer je sprožil nov val zgražanj v Iranu, kjer je ženskam prepovedan vstop na nogometne stadione, medtem ko so jim ogledi drugih športov, na primer odbojke, dovoljeni. Kodajarijeva je bila študentka računalništva, ki si je v preteklosti že poskušala vzeti življenje, kar je potrdila tudi njena sestra, ki je prepričana, da bi ji zaradi duševnih težav sodišče lahko prekršek tudi oprostilo. A ne glede na njene osebne okoliščine primer Modre deklice razkriva kompleksno iransko družbeno okolje, ki ženske kaznuje tudi za stvari, ki niso nujno določene v zakonodaji.

Prepoved vstopa ženskam od leta 1981

Ženske v Iranu ne smejo na nogometne stadione, ko tam poteka moška tekma, od leta 1981. Prepoved so začasno preklicali v času lanskega svetovnega prvenstva v nogometu, ko so ženskam dovolili, da gledajo prenos tekme na stadionu v Teheranu. Čeprav prepoved vstopa ni zapisana v zakonodaji, se oblasti prepovedi striktno držijo, kar potrjujejo tudi organizacije, ki spremljajo spoštovanje človekovih pravic. Ker iranska zakonodaja nima izrecnega člena, ki bi ženskam prepovedoval ogled moških tekem, se oblasti pri sankcioniranju sklicujejo na druge zakone. Pri Modri deklici je bil to zakon o nošenju hidžaba, ki ga je Kodajarijeva kršila pri kamufliranju v moškega.

Svetovna nogometna zveza Fifa je Iranu določila datum 31. avgust, do katerega morajo tudi ženskam omogočiti oglede tekem, do 15. julija pa so morali predložiti načrt ukrepov za zagotavljanje enakega dostopa do tekem. Iran bo prvo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo leta 2022 igral 10. oktobra, a za zdaj ne kaže, da bi država sprejela kakršne koli spremembe na tem področju, prav tako ni znano, ali bo Fifa Iran v primeru nespoštovanja njenih zahtev kaznovala.

Na strani žensk tudi Fifa

Pri Fifi so v uradnem sporočilu ob smrti Modre deklice zapisali, da globoko obžalujejo, da je prišlo do tragedije, in družini protestnice izrekli sožalje, hkrati pa ponovili svoj poziv iranskim oblastem, da zagotovijo svobodo in varnost vseh žensk, ki se legitimno borijo za konec prepovedi vstopa žensk na stadione.

V Iranu občasno spustijo nekaj žensk na posamezne nogometne tekme; to so storili lani, ko si je tekmo ogledal tudi predsednik Fife Gianni Infantino, a kot opozarjajo borci in borke za človekove pravice, so to zgolj promocijske poteze, s katerimi se iranske oblasti želijo prikupiti svetovni javnosti, dejansko pa ne vplivajo na odpravo prepovedi. Pri Fifi poudarjajo, da se zavedajo kulturnega konteksta prepovedi, a da vztrajajo pri enakem dostopu, ker to dolgujejo ženskam po vsem svetu in ker gre hkrati za upoštevanje najbolj osnovnih principov delovanja te organizacije.

Ženski nogomet kot talec islamske revolucije

Omejevanje ogleda nogometnih tekem je seveda samo eden od vidikov iranskega odnosa do žensk in ženskega športa. Medtem ko v Iranu ženski nogomet igrajo od leta 1970, za ženske veljajo striktna pravila pokrivanja na javnih krajih. Od islamske revolucije leta 1979 jim je poleg igranja nogometa prepovedan tudi vstop na športne dogodke, zato je žensko ukvarjanje z nogometom omejeno na dvoranski nogomet, ki ga igrajo od leta 1993.

Nogomet v Iranu postaja tudi del prizadevanj za sekularizacijo družbe, zato se od leta 1997 uporablja izraz nogometna revolucija, ki se je začela z množičnim javnim proslavljanjem zmage proti Avstraliji na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo novembra 1997. Ženskam se je uspelo prebiti na stadion, nekatere so si celo snele naglavna pokrivala, pozneje pa je prišlo tudi do odprtega druženja moških in žensk med proslavljanjem na ulici. Podobno se je zgodilo leto dni pozneje po zmagah nad ZDA in Nemčijo.