V Cankarjevem domu (CD) se začenja nova sezona, ki bo štirideseta, jubilejna. Vsako leto jih obišče približno pol milijona ljudi, med letoma 1981 in 2018 pa so jih skupno našteli več kot 16 milijonov. Na njihovih odrih vsako leto nastopi okoli 18.000 umetnikov.

O Grkih in Slovencih

Poudarek sezone bo na dveh tematskih sklopih. Prvega, Na Olimpu, nadaljujejo iz prejšnje sezone. Do marca bo na ogled razstava Ideja: znanost in tehnologija antične Grčije, septembra se začenja cikel predavanj doktorice antičnih študij Svetlane Slapšak, v okviru katerega bo decembra dr. Božidar Slapšak govoril tudi o antičnem gledališču v Tespijah, kjer je bil zraven, ko so ga odkrili. Januarja bo potekala še konferenca o grškem jeziku in jezikoslovju.

Drugi tematski sklop, ki ga zaganjajo januarja, so poimenovali Festival Slovenija 2050. Osrednji dogodek bo gledališka koprodukcija z naslovom 2020, pod katero se podpisujejo ljubljanska Drama, MGL in CD, režijo pa so zaupali Ivici Buljanu. Šlo bo za »znanstveni kabaret«, ki se motivno napaja iz dveh romanov izraelskega zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija, predstaviti pa želijo »zgodbo o človeku od nekoč do jutri«. Na temo znanosti o človeku in dilemah sodobnega bivanja bo kar nekaj pogovorov in debat.

Jubilej bo praznoval tudi mednarodni filmski festival Liffe, ki bo novembra že 30. po vrsti. Filmi se bodo gledali tudi februarja na Festivalu gorniškega filma in marca na Festivalu dokumentarnega filma.

Repertoarni poudarki

Med najžlahtnejšimi abonmaji CD sta nedvomno zlati in srebrni abonma, v katerih gostijo ugledne umetnike s področja resne glasbe. Zlatega bo zagnal Filharmonični orkester iz Osla z dirigentom Vasilijem Petrenkom, slišali bomo Mozartov Rekviem v izvedbi Komornega zbora in Dvorne kapele iz Stuttgarta pod taktirko Friederja Berniusa, posebno vznemirjenje pa velja ob ponovnem prihodu nesporne prve dame črno-belih tipk Marthe Argerich, ki se v kratkem času v Slovenijo vrača že tretjič. Še tri ugledne pianiste bodo gostili v tej sezoni: Američan Murray Perahia bo kot solist in dirigent nastopil s slavnim angleškim orkestrom Academy of St. Martin in the Fields, spet bo gost Grigorij Sokolov, pianist mitskega slovesa, ki doživlja drugo renesanso, recital bo imel tudi mladi Slovenec Aleksander Gadžijev, ki ga je pod svoje podporno okrilje nedavno vzel BBC. V glasbenem programu so izpostavili še modernistično opero Elektra Richarda Straussa, kjer bo šlo za koprodukcijo z Opero HNK Ivana Zajca na Reki in Slovensko filharmonijo, ter obisk nemškega violinista Christiana Tetzlaffa z njegovim godalnim kvartetom, po več letih pa bo na sporedu čembalistični recital, tokrat z mladim Jeanom Rondeaujem.

Med drug(ačn)imi glasbami omenimo oktobrski koncert izjemnega ženskega zbora The Mystery of the Bulgarian Voices, s katerim je pred časom sodelovala slovenska umetnica Zvezdana Novaković, tokrat pa z zborom prihaja vokalistka Lisa Gerrard, druga polovica legendarnega avstralskega dueta Dead Can Dance.

Od giba do giba

V »kraljevem« abonmaju CD, Veličastnih 7, bo oktobra gostoval CCN – Ballet de Lorraine, spomnili se bodo plesnega maga Mercea Cunninghama, na ogled pa bo tudi predstava Hora – Cantata v izvedbi mariborskega Baleta ter dveh koreografov Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija. December bo rezerviran za predstave sodobnega cirkusa Cirque Éloize, ki je v CD prvič gostoval že leta 2012. V okviru mednarodnega bienalnega festivala Bi flamenko se veselijo obiska vzhajajoče zvezde Patricie Guerrero. Prvič prihaja plesna skupina iz Burkina Fasa, Faso Danse Théâtre, z njimi pa koreograf Sergei Aimé Coulibaly, ki bo koreograf tudi v že omenjeni gledališki predstavi 2020, veselijo pa se tudi obiska plesalcev Batsheva – The Young Ensemble.

Vsako leto CD obišče tudi 40.000 mladih. Letos jim bodo ponudili opero za mlade Snežna kraljica Matthewa Kinga. V koprodukciji z Glasbeno matico Ljubljana in Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana nastaja še glasbena igra Afriški živalski raj. Pester bo tudi razstavni program, med drugim bo razstava portretov Henrija Cartierja-Bressona, med katerimi je kar nekaj ikon 20. stoletja – Pablo Picasso, Simone de Beauvoir, Coco Chanel in Henri Matisse. im