Slovenska reprezentanca bo v vročo nogometno jesen krenila z obetavnega drugega mesta v skupini G, ki po zaključku kvalifikacij prinaša vozovnico za evropsko prvenstvo. Izbrana vrsta se je po odmevnih zmagah nad Poljsko in Izraelom podala v odprt boj za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje po dolgih desetih letih brez odmevnega dosežka.

Zmaga v Skopju odpira vrata raja

Sloveniji oktobrski termin s tekmama proti Severni Makedoniji v Skopju in Avstriji v Ljubljani že prinaša prvo zaključno žogico za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo. Nov podvig z oktobrskima zmagama bi varovancem selektorja Matjaža Keka na stežaj odprl vrata evropskega prvenstva, ki bi ga dokončno potrjevali novembra, ko bo v predzadnjem krogu v Stožicah gostovala odpisana Latvija, ki je s Slavišo Stojanovićem na klopi povsem nekonkurenčna v skupini G. Ob morebitnem sanjskem scenariju bi Slovenija zadnje gostovanje v Varšavi proti Poljski že izkoristila za pripravo na evropsko prvenstvo, ki bo junija prihodnje leto potekalo v dvanajstih državah.

Za Slovenijo je na naslednjem gostovanju v Skopju sprejemljiv tudi remi, a bo reprezentanca nato pod večjim pritiskom zmage proti Avstriji, ki je bila na zadnjih dveh medsebojnih obračunih v Celovcu obakrat premočna. Najbolj nezaželen je poraz v Skopju, ki bi slovensko vrsto pahnil v zelo nehvaležen položaj, saj bi Avstrija lahko hitro pobegnila, Severna Makedonija pa bi imela enako število točk in boljši medsebojni izkupiček. Ker je prerojena nogometna reprezentanca v zadnjih dneh sprožila evforijo med navijači, si lahko v Skopju obeta številčno podporo s tribun. Veliko zanimanje za vstopnice je tudi za naslednjo domačo preizkušnjo proti sosednji Avstriji.

Kosovo – presenečenje kvalifikacij

Slovenija je z zadnjima zmagama močno popravila vtis po lanski boleči zaušnici v ligi narodov, ko je reprezentanca brez zmage na šestih tekmah celo izpadla v najnižji rang tekmovanja. Slovenija je v primerjavi z lanskimi tekmeci (Norveška, Bolgarija, Ciper) po dobri polovici kvalifikacij za evropsko prvenstvo v najboljšem položaju, kar je še en dokaz, kako globoko je v ligi narodov zabredla slovenska vrsta.

Kekovi nogometaši so v kvalifikacijah med drugim zbrali največ točk v primerjavi z državami nekdanje Jugoslavije. Svetovna podprvakinja Hrvaška je v skupini E še vedno vodilna, a ji po skromnem remiju v Azerbajdžanu za ovratnik dihata Slovaška in Madžarska. Presenečenje kvalifikacij je Kosovo, ki ima v skupini A velike možnosti za senzacionalno uvrstitev na evropsko prvenstvo. Razočarala je Črna gora, Srbija je po porazu s Portugalsko v zahtevnem položaju, Bosna in Hercegovina pa je skorajda že zakockala vse možnosti za veliki met, a jo marca prihodnje leto tako kot Srbijo in Kosovo čaka popravni izpit v prenovljenih dodatnih kvalifikacijah. Bosno in Hercegovino bo še naprej vodil nekdanji hrvaški reprezentant Robert Prosinečki, ki je preklical odstop po porazu z Armenijo, potem ko je prejel soglasno podporo vodstva nogometne zveze.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo so ostale le še štiri reprezentance s polnim izkupičkom (Anglija, Španija, Belgija in Italija), medtem ko šesterica (Estonija, Gibraltar, Ferski otoki, Latvija, Andora in San Marino) še vedno čaka na prvo točko. Najmanj konkurenčen je San Marino, ki sploh še ni dosegel zadetka, v njegovi mreži pa je pristalo 28 žog. Slovenska skupina G je najbolj izenačena, saj prvouvrščeno Poljsko in petouvrščeno Severno Makedonijo loči le pet točk.