Stane Sušnik, rejec in strokovnjak za osle: Sir iz osličjega mleka je urbana legenda
Stane Sušnik je nekdanji radijski in televizijski novinar ter urednik pa tudi urednik revije za ljubiteljske vrtnarje in ljubitelje rož, ki se je že pred upokojitvijo začel intenzivno ukvarjati z osli in postal eden redkih slovenskih strokovnjakov za te nekoč delovne živali. Danes so osli bolj kot ne v službi turizma pri prenašanju dopustnikov, ki se radi fotografirajo, vse pogosteje pa se znajdejo tudi na krožniku, v obliki golaža in salame, moderno pa postaja tudi osličje mleko, ki naj bi imelo zdravilne lastnosti. V Gabrovici pri Komnu na Krasu Stane skupaj z ženo namenja reji oslov okoli 60 hektarjev pašnikov, na katerih se trenutno pase 30 oslov in oslic. Slabo polovico sta jih kupila, preostalo je devetletni kraški oslovski prirastek. V čredi ohranjata le samice, za razplod zadošča en plemenski samec.
Stane Sušnik je razložil, da so istrski osli v primerjavi z dalmatinskimi večji, temno rjavi ali črni, imajo bel gobček, bel trebuh in bele lise okrog oči, ki jim rečemo kar očala. (Foto: Luka Cjuha)
Osel je bil nekakšen simbol Istre in Krasa, potem pa je v sedemdesetih in osemdesetih letih začel izginjati iz teh krajev. V zadnjem času je oslov spet bistven...