Konec junija smo tudi v Dnevniku pisali o eksploziji, ki je pretresla avstrijsko javnost. Nekaj po pol peti uri popoldne je močna eksplozija odjeknila v 4. okrožju Dunaja Wieden. Porušil se je del hiše, v kateri je bilo 20 občinskih najemniških stanovanj. Hiša oziroma stanovanjski blok na vogalu Pressgasse in Schäffergasse je bila sprva hudo načeta, zdaj pa so je že popolnoma porušili, saj je neprimerna za bivanje. Konec junija smo poročali o domnevah, da je šlo za plinsko eksplozijo, o žrtvah pa takrat še ni bilo nič znanega.

Izkazalo se je, da je bil res plin tisti, ki je bil neposredni vzrok za eksplozijo, pravi vzrok pa je bil samomor 22-letnega stanovalca, so zdaj potrdili dunajski kriminalistični preiskovalci. Poleg povzročitelja je življenje v eksploziji izgubil še 29-letni stanovalec, 15 ljudi je bilo huje poškodovanih, številni pa so kakopak izgubili svoje domove in vse, kar je bilo v njih.

Avstrijski Kleine Zeitung poroča, da se je o samomoru špekuliralo že kmalu po eksploziji. Preiskava pa da je zdaj pokazala, da je mladenič prikrojil plinsko napeljavo tako, da je plin močno uhajal iz nje, na koncu pa je na tak način razstrelil sebe in vso hišo. Avstrijska tiskovna agencija poroča, da fant ni obvladoval svojega življenja, tako na zasebnem kot tudi ne na poklicnem področju. Imel naj bi tudi hude finančne težave, več mesecev ni plačeval najemnine.

Avstrijski mediji navajajo, da se je aprila 2014 zgodil skoraj identičen primer samomora na znani dunajski Mariahilfer Strasse. Tudi tam je 19-letnik s pomočjo plinskega štedilnika povzročil eksplozijo in se ubil, k sreči pa ni ubil nikogar od preostalih stanovalcev.

Zaradi samomora jih umre več kot v prometu

Tragedijo so avstrijski mediji izkoristili tudi za številna preventivna opozorila, kako prepoznati samomorilska nagnjenja bližnjih in kje poiskati pomoč. Prav v ponedeljek je bil namreč tudi svetovni dan preprečevanja samomora. »Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800.000 oseb, v Sloveniji več kot 300. Približno 25-krat toliko pa jih samomor poskuša narediti. Za takšno statistiko se skrivajo zgodbe posameznikov, ki so zaradi različnih razlogov podvomili o vrednosti oziroma smislu lastnega življenja,« je ob tem objavil slovenski Inštitut za varovanje zdravja. Statistika je skrb vzbujajoča, saj je leta 2016 zaradi samomora pri nas umrlo 371 ljudi, kar je trikrat več, kot je smrtnih žrtev v prometu. Še pred desetimi leti pa je bilo samomorov celo več kot 500. Veliko več samomorilcev je moških, najbolj problematični pa sta koroška in savinjska regija.