Po napovedih se bo povpraševanje po nafti letos in prihodnje leto okrepilo za milijon 159-litrskih sodov dnevno. »Ne glede na to bo rast povpraševanja še vedno nižja od zalog, za katere bodo poskrbele predvsem nečlanice Opeca,« so zapisali v kartelu.

Po oceni organizacije je sicer proizvodnja v državah, ki niso članice Opeca, letos zrasla za dva milijona sodov dnevno, prihodnje leto pa bo za 2,5 milijona sodov dnevno. Pri tem bodo največjo vlogo odigrale ZDA. »Vse države proizvajalke imajo odgovornost, da pomagajo zagotoviti stabilnost naftnega trga,« so prepričani v Opecu. V poročilu je organizacija še zapisala, da je Opec sicer tudi okrepil dnevno proizvodnjo za 136.000 sodov na več kot 29,7 milijona sodov, predvsem zaradi večje proizvodnje v Savdski Arabiji.

Cene nafte po novici o krčenju zalogah nafte v ZDA pridobile

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Navzgor jih je potisnilo torkovo poročilo o zmanjšanju rezerv črnega zlata v ZDA. Padajoče rezerve nafte so lahko znamenje povečanega povpraševanja ali ponudbe in običajno podpirajo cene nafte.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v oktobru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 57,76 dolarja, kar je 36 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 32 centov so se podražile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 62,70 dolarja.

Ameriški naftni inštitut API je v torek objavil, da so se ameriške zaloge surove nafte minuli teden zmanjšale za 7,23 milijona sodov. Danes bo svoje podatke objavila še ameriška vlada.

Cene nafte tako okrevajo, potem ko so minuli teden po presenetljivem odhodu svetovalca ameriškega predsednika Donalda Tumpa za nacionalno varnost in zagovornika politike trde roke do Irana Johna Boltona precej izgubile. Boltona je razrešil Trump sam, to pa bi lahko prineslo boljše odnose ZDA z državami Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), danes piše nemška tiskovna agencija dpa.