Ameriški predsednik Donald Trump je danes sporočil, da je odstavil svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, rekoč, da ga v Beli hiši ne potrebuje več. Kot je zapisal v tvitu, se je za to odločil zaradi globokega nestrinjanja z mnogimi njegovimi stališči. Bolton trdi drugače, in sicer da je odstop ponudil sam in da mu je Trump rekel, da se bosta pogovorila naslednji dan, potem pa je izvedel za Trumpov tvit. Odločitev Trumpa je bila očitno nagla, saj je bilo še nekaj ur prej prej predvideno, da se bo Bolton udeležil srečanja z novinarji skupaj z zunanjim in finančnim ministrom. Kdo bo Boltona nasledil, še ni znano, začasno pa bo položaj prevzel njegov namestnik Charles Kupperman.

Nesoglasja o Iranu, Rusiji, Severni Koreji…

Nesoglasja med Trumpom in Boltonom o ključnih zunanjepolitičnih temah so se kopičila že nekaj časa, svetovalcu za nacionalno varnost pa so kritiki očitali, da vodi vzporedno, bolj jastrebovsko zunanjo politiko mimo predsednika. Znano je denimo, da je Bolton oster nasprotnik režima v Iranu, medtem ko naj bi Trump resno premišljeval o možnosti srečanja s tamkajšnjim predsednikom Hasanom Rohanijem. Boltonu so očitali, da je spodkopal vrh Trumpa in Kim Jong Una v Vietnamu, zelo je tudi kritičen do zadnjih raketnih poskusov Pjongjanga, ki jih Trump jemlje precej mirno. Oster je do Rusije, Trumpu naj bi tudi obljubljal, da ne bo težav z zrušitvijo režima venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki pa je ni na vidiku.

Zdi pa se, da je sodu izbilo dno zadnje dogajanje okoli Afganistana. Bolton je bil oster nasprotnik Trumpove ideje o podpisu mirovnega sporazuma s talibani in afganistanskimi oblastmi v ameriškem predsedniškem kompleksu Camp David, ki bi se moral zgoditi konec preteklega tedna. Po Boltonovem mnenju bi bilo nezaslišano, da bi bili predstavniki talibanov na ameriških tleh, in to le nekaj dni pred današnjo 18. obletnico napadov na ZDA, ki jih je teroristična mreža Al Kaida načrtovala iz Afganistana ob gostoljubju tedaj vladajočih talibanov. Podpis sporazuma v Camp Davidu je potem padel v vodo, po Trumpovi razlagi zato, ker je bil v napadu talibanov v Afganistanu ubit ameriški vojak. New York Times pa je v članku o ozadju dogajanja okoli vrha pisal o razhajanjih med Boltonom na eni ter Trumpom in zunanjim ministrom Mikom Pompeom na drugi strani.

Na položaju je bil najdlje od dosedanjih treh

Sedemdesetletni John Bolton je bil tretji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost. Pred tem je bil najbolj znan kot vplivni neokonservativec v zunanjem ministrstvu vlade predsednika Georgea Busha mlajšega ter kot veleposlanik v OZN. V Trumpovo ekipo je prišel aprila lani po odstopu generala H. R. McMasterja, ki je bil s Trumpom prav tako pogosto navzkriž glede številnih mednarodnih tem. McMaster je bil na položaju dobro leto dni, nasledil pa je generala Michaela Flynna, ki je moral oditi po vsega nekaj tednih zaradi spornih stikov z Rusi oziroma zaradi laganja o le-teh. ba