Če slovenski selektor Matjaž Kek ne bi bil prisiljen v dve menjavi zaradi poškodb Bojana Jokića (zaradi bolečin v ahilovi tetivi je igral s protibolečinsko injekcijo) in Aljaža Struna (udarec v koleno), bi zaradi popolne izčrpanosti z igrišča poklical tudi Benjamina Verbiča, ki je nato postal junak z zmagovitim zadetkom z glavo po nebeškem skoku. »Ko je Kurtić podal žogo, sem se odrinil z vso močjo, kolikor je je še ostalo v meni. Ker me je podaja zadela točno v čelo, ni bilo težko doseči gola,« je povedal strelec prvega in tretjega gola Benjamin Verbič. Vojničan je razkril, zakaj je bil strelec prvega zadetka po sijajni asistenci Iličića: »Jojo je pred tekmo dejal, naj le tečemo v globino, ker bo on tisti, ki nas bi bo iskal s podajami med linijami.«

Stožice kot Bežigrad

Slovenci so skupaj z navijači verjeli, da lahko preobrnejo izid po zaostanku 1:2, zato so se borili, čeprav so nekateri šepali, drugi dihali na škrge, tretje so grabili krči. Pred enim letom bi Slovenija ob takšnem zaostanku razpadla in izgubila z 1:3 ali 1:4. »Nekateri fantje so že obupavali, jaz vedno verjamem v zmagoviti konec. V zadnjih dveh letih sem v klubu na takšen način sebi v prid obrnil 20 tekem. V šali sem jim rekel, naj mi dajo žogo, ko ne morejo več,« je razlagal mojster preigravanj in podaj Josip Iličić, ko je k njemu pristopil selektor Izraela, Avstrijec Andreas Herzog, ter mu iskreno čestital za dobro igro in zmago. Drugi polčas je bil infarkten, saj sta obe ekipi pri izidu 2:2 lovili zmago in edino vprašanje je bilo, katera bo prva zabila gol. Tako nore reprezentančne tekme še ni bilo v Stožicah, ki bi končno lahko postale takšna trdnjava, kot sta bila ob največjih uspehih reprezentance Bežigrad in Ljudski vrt.

Slovenija je septembrski cikel opravila z odliko, saj je osvojila vseh šest možnih točk, in če bo nadaljevala v takšnem ritmu, bo zaigrala na Euru 2020, ki ga bo gostilo kar 12 držav. Bolje se znajde v vlogi avtsajderja, kar je bilo očitno proti Poljski, kot v vlogi favorita, ko je imela težave z narekovanjem ritma proti Izraelu. Če tekmecu prepusti posest žoge, je nevarnejša za gol, ker vseskozi išče hitre prehode v napad z igro po globini.

Šporar je postal steber igre

Kek je našel udarno enajsterico, ki jo bodo navijači znali sredi noči povedati na pamet, in jo bo spreminjal le še po sili razmer. Vratar Jan Oblak v ekipo vnaša mirnost, s kapetanskim trakom pa postaja glasni vodja slačilnice. Petar Stojanović je končno dozorel v desnega bočnega branilca, njegova igra je postala odgovorna. Aljaž Struna in Miha Mevlja sta postala udarni štoperski par, ki deluje zelo mirno. Glede na trenutno formo je Jure Balkovec boljša izbira na levem boku od Bojana Jokića, ki mu manjka še ena tekma, da se priključi Boštjanu Cesarju v klubu 100 nastopov za reprezentanco. Rene Krhin je pod Kekom postal udarni vezist in prav neverjetno, kako je odigral v reprezentančnem dresu, medtem ko v klubu Nantes ne igra. Jasmin Kurtić je bil proti Poljski odličen, ker je igral ponižno in enostavno s podajo do prvega prostega igralca, proti Izraelu pa zašel v težave, ker je hotel voditi igro in biti glavni, čeprav je njegova vloga najprej delavska. Benjamin Verbič je končno zaigral tako, kot mora v dresu reprezentance. Roman Bezjak je merska enota za vztrajnost in borbenost, vse igrišče ga je bilo polno na različnih igralnih položajih. Josip Iličić je umetnik z drugega planeta in nerešljiva uganka za vsako obrambo. Andraž Šporar je postal steber slovenske igre, saj ne zabija le golov, ampak z veliko gibanja tudi sodeluje v gradnji in asistira za gole. Udarne zamenjave na klopi so branilec Miha Blažič ter vezista Denis Popović in Miha Zajc.

Slovenci so se s tretjo zaporedno zmago prebili na drugo mesto v skupini. Obeta se izjemen boj, saj je razlika med drugim in petim mestom le tri točke. Oktobra Slovenijo čakata zahtevno gostovanje pri Severni Makedoniji in sosedski derbi z Avstrijo v Stožicah.