Združene države so leta 2017 iz Rusije umaknile izredno dragocenega špiclja, ki je imel med drugim dostop do ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je celo fotografiral dokumente na njegovi mizi in ki je bistveno prispeval k sklepu ameriških tajnih služb, da je Putin osebno ukazal projekt vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016, so poročali ameriški in ruski mediji.

CNN, ki je prvi objavil zgodbo, je poročal, da so se za njegov umik iz Rusije odločili leta 2017, razlog za to pa je bilo neprevidno ravnanje z zaupnimi podatki, kar bi Moskvo lahko pripeljalo do odkritja špiclja. Na uhajanje kočljivih informacij je takrat Belo hišo in predsednika Donalda Trumpa opozarjal tedanji šef Cie, zdaj zunanji minister Mike Pompeo. Dokončno pa so se za umik odločili kmalu po srečanju Trumpa z zunanjim ministrom Rusije Sergejem Lavrovom in tedanjim ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom maja 2017. Na tem sestanku naj bi Trump s sogovornikoma delil tajne podatke, sodeč po pisanju ameriških časnikov. Tako je tajna služba očitno dokončno ocenila, da je njen vir v resni neposredni nevarnosti, s čimer analitiki razlagajo odločitev za to, da ga potegnejo iz Rusije.

Po navedbah New York Timesa se je vohun, ki je očitno ruski državljan, več kot deset let vzpenjal po ruski politični lestvici. Podatki, ki jih je pridobil, pa so bili tako občutljivi, da jih tedanji šef Cie John Brennan ni vključil v vsakodnevni obveščevalno-varnostni brifing predsednika Baracka Obame, ampak mu jih je predstavil ločeno v posebnem dosjeju. New York Times pa je tudi poročal, da so bile informacije tega vira tako pomembne, a včasih tudi tako sporne, da je Cia leta 2016 opravila popoln pregled vsega, kar je dostavil. In ko so ga potem leta 2017 hoteli preseliti iz Rusije zaradi varnosti, je predlog sprva zavrnil, kar je v ZDA porodilo sume, da je dvojni agent. Nekaj mesecev kasneje se je s premestitvijo strinjal.

Ameriški mediji navajajo, da jim je zgodbo o dragocenem vohunu, ki so ga preselili iz Rusije, potrdilo več virov, vsaj sprva pa niso poročali o njegovem imenu. Zato pa so to storili ruski mediji.

Pobeg s počitnic v Črni gori preko Kosova v ZDA

Prvi je bil Kommersant, ki je v članku o vohunu zapisal, da gre za Olega Smolenkova (45), ki je delal za visokega Putinovega zunanjepolitičnega svetovalca Jurija Ušakova. Ušakov je bil ruski veleposlanik v ZDA v letih 1999–2008 in Smolenkov naj bi zanj delal tudi v tistem obdobju.

Leta 2017 je Smolenkov s soprogo Antonino in tremi otroki odpotoval na počitnice v Črno goro in izginil. Komsomolskaja pravda navaja, sklicujoč se na svoj vir, da so ga od tam prepeljali v sosednje Kosovo in iz tamkajšnjega oporišča Bondsteel, ki je pod poveljstvom mednarodnih sil KFOR, v Združene države. Zaradi njegovega izginotja so v Rusiji odprli preiskavo umora, dokler ni tajna služba FSB ugotovila, da je živ in v tujini, navaja časnik.

Živi pod pravim imenom in vsem na očeh?

Junija 2018 naj bi Oleg in Antonina Smolenkov kupila hišo na severu ameriške zvezne države Virginija blizu Washingtona, in to pod pravimi imeni, je poročal Kommersant, ki je podatke o tem našel kar v javno dostopnih bazah. NBC je potem poročal, da Smolenko še vedno živi v ZDA pod istim imenom in da je njihov novinar potrkal na vrata hiše, nakar sta do njega pristopila moška in ga povprašala, kaj počne, šlo pa naj bi za agenta. Takšno varovanje bi bilo precej bolj razumljivo kot pa Smolenkova javna izpostavljenost glede na obtožbe Rusije za lansko zastrupitev nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Angliji.

Kremelj je zanikal verodostojnost zgodbe o Smolenkovu. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da je Smolenkov sicer delal v vladi, da pa ni imel visoke vloge v Kremlju ali dostopa do Putina ter da so ga leta 2016 ali 2017 odpustili. Poročanje ameriških medijev je označil za »poceni fikcijo«. Ruski zunanji minister Lavrov pa je dejal, da še nikoli ni slišal za Smolenkova, zanikal pa tudi, da bi na srečanju s Trumpom leta 2017 »kdor koli komur koli razkril kakšne skrivnosti, uradne ali neuradne«. ba