Na portoroškem letališču se je danes pripetila manjša letalska nesreča, ki pa se je k sreči končala le z gmotno škodo. Po podatkih policije je letalo pristajalo ob 11.45, a podrsalo po tleh in obstalo »na trebuhu«, saj se očitno niso spustila kolesa. »V letalu so bili pilot in dva potnika. Poškodovan ni bil nihče. Sicer pa so opravili panoramski let nad slovensko obalo. Letališče je bilo zaprto do 12.50,« je sporočila Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper. Vsi v letalu naj bi bili ruskega porekla, 54-letni pilot ima sicer novozelandsko državljanstvo, živi pa v Izoli. V letalu sta bila še 47-letni ruski državljan in 48-letna Rusinja.

Po poročanju slovenskega letalskega portala Sierra5.net je šlo za letalo pipistrel panthera 152 letnik 2018. »Ni še znano, ali je bil vzrok nesreče človeški faktor ali pa je v ozadju tehnična okvara, pri čemer bi lahko prišlo do neizvlečenja kolesnega podvozja ob pristajanju ali pa so se kolesa 'zložila' ob dotiku z vzletno-pristajalno stezo. Vremenskih vplivov glede na uradne podatke ne bi smelo biti,« je poročal omenjeni portal. Pipistrelova panthera je lahko enomotorno letalo s štirimi sedeži, ki ga proizvajajo od leta 2012, cena pa se giblje okoli 400.000 evrov. Potovalna hitrost je 370 kilometrov na uro, maksimalna pa nekaj prek 400 kilometrov na uro. Odlikuje ga tudi nizka poraba goriva.

Kot je povedal direktor letališča Robert Krajnc, je omenjeno letalo stalno pri njih, tudi lastnik zelo dobro pozna letališče: »Po dogodku so na stezo izvozili naši gasilci s šestimi možmi, varno pospremili pilota, potnika in potnico s steze, zavarovali letalo in ga po odobritvi policije in letalskega inšpektorja pospravili. Škode na letališki infrastrukturi ni bilo.«

Preiskovalec letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski je potrdil, da je letalo nedvomno obstalo na trupu. »Podvozje ni bilo izvlečeno in zaklenjeno. Vzroke, zakaj je do tega prišlo, bo treba še preiskati. Lahko, da je šlo za človeški faktor, se pravi, da pilot ni pravočasno potegnil ročice za izvlek podvozja, ali pa je bila posredi kakšna tehnična napaka,« je dejal Stojčevski, ki je kmalu po incidentu odredil, da lahko letalo odpeljejo s steze. Po neuradnih podatkih naj bi bila škoda kar precejšnja, in sicer med 40.000 in 50.000 evri.