Policija je prepričana, da je avtomobil bombo podstavila Nova Ira, odpadna teroristična skupina nekdanje Irske republikanske armade. Strokovnjaki za razstrelivo so vozilo onesposobili. Policija je tudi sprožila celovito protiteroristično preiskavo.

Na Severnem Irskem se je v zadnjem času okrepilo nasilje, ki naj bi bilo deloma povezano z negotovostjo o statusu Severne Irske po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Severna Irska naj bi predvidoma skupaj z Združenim kraljestvom povezavo zapustila 31. oktobra. Irska bo na drugi strani ostala članica EU.

Dogovor, ki ga je z Brusljem sklenila bivša britanska ministrska predsednica Theresa May, britanski poslanci pa trikrat zavrnili, je predvideval uvedbo irskega varovala, ki naj bi preprečilo uvedbo nadzora na meji na Irskem otoku. Sedanji britanski premier Boris Johnson irskemu varovalu nasprotuje in želi z EU skleniti nov ločitveni dogovor, kar Bruselj zavrača. Johnson vztraja, da bo Združeno kraljestvo iz povezave izstopilo v vsakem primeru 31. oktobra.

Ob tem je na Severnem Irskem slišati opozorila, da bi brexit brez dogovora, ki bi s sabo prinesel tudi možnost ponovne uvedbe nadzora na meji, imel poguben vpliv na krhek severnoirski mirovni proces.