»Potrebujemo vse talente,« je ob današnji predstavitvi svoje nove komisarske ekipe dejala prihodnja predsednica komisije Ursula von der Leyen. V primerjavi z aktualno komisijo Jean-Clauda Junckerja je krepko spremenila strukturo komisije in število podpredsedniških mest povečala za več kot dvakrat. Namesto štirih podpredsednikov jih bo zdaj s podpredsedniškimi pristojnostmi, torej s koordiniranjem posameznih večresorskih projektov, delovalo kar devet. Od teh bodo trije tako imenovani superpodpredsedniki.

Superpodpredsedniki iz treh političnih skupin

Mesta izvršnih podpredsednikov je von der Leynova enakomerno porazdelila med največje tri politične skupine zadnjih evropskih volitev. Dosedanji prvi podpredsednik Junckerjeve komisije, socialdemokrat Frans Timmermans, bo zadolžen za izpolnjevanje osrednjega cilja nove komisije: državljanom bo zaradi hitrih podnebnih sprememb moral ponuditi nov »zeleni dogovor« in gospodarstvo pripraviti na hitrejšo tranzicijo k postogljični družbi. Druga izvršna podpredsednica bo še ena nesojena kandidatka »igre prestolov« za predsedniško mesto komisije, liberalka Margrethe Vestager. V ekipi von der Leynove bo ohranila položaj komisarke za konkurenco, kjer je zablestela v iztekajočem se mandatu. Tretji superkomisar, pristojen za finančne zadeve in gospodarstvo za ljudi, bo krščanski demokrat Valdis Dombrovskis, ki je že doslej zasedal podpredsedniško mesto v komisiji.

»Želim, da bi bila komisija fleksibilna, agilna, sodobna in da bi poslušala državljane,« je dejala von der Leynova. Med druge temeljne cilje je uvrstila povrnitev zaupanja državljanov v evropske institucije, evropski prehod v digitalno dobo, ustvarjanje gospodarstva, ki dela za ljudi, in krepitev položaja Evrope v svetu.

Najmlajši ima 28, najstarejši 72 let

Šest dodatnih podpredsednikov se bo ukvarjalo z zunanjimi odnosi, gospodarstvom, boljšim sodelovanjem med evropskimi institucijami, zaščito evropskih vrednot in demokracijo. Za slednjo bo kot podpredsednica skrbela hrvaška komisarska kandidatka Dubravka Šuica. Slovenski kandidat Janez Lenarčič je dobil resor za krizno upravljanje.

Med komisarskimi kandidati najmlajši prihaja iz Litve – 28-letni Virginijus Sinkevičius bo vodil resor za okolje in oceane, najstarejši komisar, 72-letni Španec Josep Borell, pa bo visoki zunanjepolitični predstavnik in hkrati podpredsednik komisije. Von der Leynova je s svojim predlogom izpolnila obljubo o enakopravni zastopanosti spolov v komisiji. Za mizo kolegija v Berlaymontu bo sedelo 13 žensk in 14 moških. Celotno komisarsko ekipo mora seveda potrditi tudi evropski parlament.

Celotno pdf datoteko si lahko ogledate tukaj.