Kuba je s kar 0:6 v Torontu izgubila uvodno tekmo lige narodov Concacaf proti gostiteljici Kanadi. Po porazu pa se je pet nogometašev: Yordan Santa Cruz, Andy Baquero, David Urgelles, Orlendiz Benitez in Alejandro Portal, odločilo, da se s preostalimi reprezentanti ne bodo vrnili nazaj na Kubo, ampak bodo v Kanadi zaprosili za azil.

Na kubanski televiziji so dejanje peterice prebežnikov označili kot »obžalovanja vredno«. Med omenjeno peterico velja Santa Cruz za enega najboljših kubanskih igralcev, skupaj z Baquerom je bil član kubanske reprezentance, ki se je leta 2013 uvrstila na svetovno prvenstvo v kategoriji do 20 let.

Po podatkih kanadskih medijev je v zadnjih sedemnajstih letih 44 igralcev s Kube med športnimi turnirji poiskalo zatočišče v državah gostiteljicah športnih tekmovanj. Junija je četverica nogometašev zapustila ekipo med gostovanjem na turnirju za zlati pokal v Združenih državah Amerike.

Po smrti kubanskega voditelja Fidela Castra se je komunistični režim sicer precej omehčal, vendar pa se zaradi ostrih trgovinskih sankcij, ki so jih vpeljale ZDA, ter posledičnega pomanjkanja in slabih gospodarskih razmer številni Kubanci v iskanju boljšega življenja še vedno odločajo za pobeg iz tega turističnega bisera Karibov.