Čeprav Stožice niso bile polne, je Slovenija v tekmo vstopila z izjemno podporo s tribun, ki je bila celo bolj bučna kot v petek proti Poljski. Kek je primerjavi s petkom opravil le eno menjavo, v ekipo se je vrnil kapetan Jokić (na klop se je vrnil Balkovec), ki pa je deloval zelo nezanesljivo, zato je že med odmorom ostal v slačilnici in kapetanski trak se je vrnil na roko vratarja Oblaka. Uvodne minute so bile obetavne, a je Bezjak po sijajni globinski podaji Iličića izgubil dvoboj z vratarjem Marcianom, ko bi žogo le moral poslati v mrežo.

V nadaljevanju Slovenija nikakor ni ujela ritma tekme, v obrambi je bila nezanesljiva, zvezna vrsta ni kontrolirala dogajanja in selektor Matjaž Kek je bil iz minute v minuto bolj nejevoljen. »Zakaj si žogo podajate nazaj? Igrajte naprej. Vse je prepočasi. Odkrivajte se,« je kričal Matjaž Kek z roba igrišča na varovance. A kljub temu je bil finiš prvega polčasa za Slovenijo sanjski. Šporar je s prsmi žogo spustil do Iličića, ki je vse opravil z globinsko podajo in Verbič, Vojničan, ki do tega trenutka ni imel dobre tekme, je žogo v slogu izkušenih napadalcev rutinirano poslal v mrežo za erupcijo veselja na tribunah.

V drugem polčasu od 1:2 do 3:2

Vstop Slovencev v drugi polčas je bil neodločen. Izraelci so takoj krenili po izenačenje in do njega prišli v 50. minuti, ko je Struna moral z igrišča zaradi poškodbe. Izraelci so izvedli kot, Slovenci so reagirali naivno, ker nihče ni šel v blok, in kapetan Natcho, ki igra za beograjski Partizan, je s strelom po tleh z 22 metrov ob vratnici matiral Oblaka. S tem pa še ni bilo konca zmedenosti Slovencev. V 63. minuti je Kurtić podaril žogo Dabburju, ki je našel Zahavija, in najboljši strelec kvalifikacij je dosegel pravi evrogol. A ob podpori s tribun se Slovenci niso vdali in v zadnje pol ure so uprizorili sanjski preobrat, kakršnega so sposobne le velike ekipe.

Slovenski odgovor je bil bliskovito izenačenje že po treh minutah dobesedno iz nič, ko je bil podajalec Šporar, strelec pa bojeviti in največji garač na igrišču Bezjak. Obe ekipi sta se spustili v lov za zmago. Slovenci so bili odločnejši, uprizorili so pravi juriš, a je v golu Izraela blestel vratar Marciano, ko je ubranil strela Bezjaka in Šporarja s škarjicami, ko so vsi žogo že videli v mreži. Gledalci so nosili igralce na igrišču, ki so se borili kot levi, poskušali na vse načine in ga našli v 91. minuti, ko je Kurtić, ki je od napake za gol Izraelcev garal za dva, podal, Verbič pa je žogo z glavo poslal v mrežo za delirij v Stožicah.

Takšne tekme Stožice na reprezentančni ravni še niso doživele. Slovenci so pokazali izjemen karakter, imeli so dovolj energije do zadnjega žvižga angleškega sodnika Taylorja, ki je gledalcem s svojimi odločitvami dvigoval pritisk, in bili nagrajeni, ker so srečo tudi izzivali. Oblak je prejel dva evrogola. Stojanović postaja pravi desni bočni branilec. Mevlji se ne pozna, da v klubu ne igra, in je bil steber obrambe. Struna je bil do poškodbe bojevnik, nakar ga je dobro zamenjal Blažič. Jokić je bil šibki člen, zato ga je že med polčasom uspešno zamenjal Balkovec. Krhin postaja prvi defenzivni vezist. Kurtić je delal zanj značilne napake, ker komplicira v igri in je Izraelcem podaril drugi gol, a se je odkupil z asistenco za zmagovitega. Bezjak se je boril in ga je bilo vse igrišče polno ter dosegel gol. Verbič je končno odigral tekmo za reprezentanco, o kateri se bo še govorilo. Šporar je vlekel napad in se odlično ujel z Iličićem, ki je čaral s preigravanji in dvigoval gledalce na noge.

Kek: Ponesla so nas čustva

Slavljenec Matjaž Kek je takole ocenil novo odmevno zmago: »Čestitke fantom za drugo zmago v štirih dneh. Čeprav sem ljubitelj jazza, je bil to pravi rock'n'roll. Do vodstva gostov nismo delovali dobro. Nato smo se sprostili, ponesla so nas čustva. Na trenutke smo igrali brezglavo, a nam ni preostalo drugega, kot da z vsemi močmi napademo za zmago. Opozoril sem, da bomo trpeli, kar se je tudi zgodilo. Imam občutek, da sem se med tekmo postaral za deset let. Gol v sodnikovem podaljšku? To se zgodi moštvu, ki ima pravi značaj, zato je naša zmaga zaslužena. Imeli smo voljo, energijo in srce, a imamo še veliko prostora za izboljšave. Pogled na lestvico in drugo mesto? Jaz gledam samo proti Skopju, kjer nas oktobra čaka nova bitka. Seštevanje točk me zdaj ne zanima, čeprav v skupini nismo avtsajderji, ampak v igri za evropsko prvenstvo. Nihče več ne more reči, da je Slovenija na igrišču nezanimiva.«

Junak napetega obračuna Benjamin Verbič je priznal, da je bila to ena najzahtevnejših preizkušenj sedanje reprezentančne generacije: »Zmagala sta srce in pravi značaj moštva. Bili smo utrujeni, vmes sta se nam zgodili še dve poškodbi, a smo zdržali in dokazali, da smo pravi kolektiv. Garali smo v obrambi in se zavedali, da bomo imeli dovolj prostora v protinapadih. Za borbeno predstavo smo bili nagrajeni z zmago. Vesel sem gola v podaljšku, a bi ga lahko zabil že prej.« Gostujoči selektor Andreas Herzog je bil ves čas na trnih, saj je bil Izrael v enakovredni igri za zmago. Avstrijec se je po tekmi razburil ob vprašanju, ali je Izrael že zapravil možnosti za uvrstitev na EP: »Prikazali smo izvrstno predstavo. Igralci so imeli pravo energijo. Slovenija je imela veliko sreče, da je dobila tri točke. Poparjen sem. Naivno smo zapravili remi ali kaj več, saj smo pustili preveč prostora v obrambi. Do konca se bomo borili za drugo mesto.«