Kraj v nemški zvezni državi Hessen je minuli teden dobil neonacističnega župana, ki so ga v mestnem svetu podprli tako krščanski demokrati in socialdemokrati ter tudi liberalci. Ko se je razvedelo, da je 33-letni Stefan Jagsch iz Nacionaldemokratske stranke Nemčije (NPD) prevzel vodenje kraja Waldsiedlung, pa so se iz Berlina začele vrstiti zgrožene kritike.

Waldsiedlung z dobrimi 2500 prebivalci, ki leži blizu Frankfurta, je bil več tednov brez župana, saj položaja nihče ni hotel prevzeti. Ko se je zanj ponudil Jagsch, je dobil soglasno podporo. Lokalni svetnik krščanskih demokratov Norbert Szielasko je dejal, da so ga podprli, ker »ni bilo nikogar drugega, sploh pa ne nikogar, ki bi bil mlad in bi znal uporabljati računalnik in pošiljati e-pošto«.

Jagsch, sicer prodajalec avtomobilov, je imel v preteklosti več funkcij v hessenski izpostavi NPD. Nekaj širše pozornosti je dobil leta 2016, ko se je z avtomobilom zaletel v drevo, potem pa so mu po poročanju lokalnih medijev prvo pomoč dali begunci iz Sirije. Pred tem so ga zaradi njegove politične pripadnosti in stališč vrgli iz mestne službe v Frankfurtu, kar pa je delovno sodišče razveljavilo. Nemško ustavno sodišče je tudi zavrnilo prepoved NPD.

Vodstva nemških strank pa so se ogorčeno odzvala na poročila o njegovi izvolitvi na županski položaj. Voditeljica krščanskih demokratov Annegret Kramp-Karrenbauer je napovedala spremembo odločitve, generalni sekretar stranke jo je označil za »sramotno«. »Ne sodelujemo z nacisti. Nikoli!« pa so zapisali na berlinskem sedežu socialdemokratov. agencije