Zaščitniki živali se držijo za glavo ob krčenju populacije gepardov, za katero je kriv človek. Natančneje, zanjo so krivi arabski superbogataši, ki geparde kupujejo zato, da se z njimi hvalijo na družbenih omrežjih. Gepardi so v arabskih državah, predvsem Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji, statusni simbol, čeprav je te živali prepovedano imeti v zasebnem lastništvu. Ker se zakoni izvajajo ohlapno, pa je na youtubu in instagramu mogoče najti množico posnetkov in fotografij z njimi.

Gepardi morajo pozirati pred luksuznimi avtomobili in ob bazenih. Velikokrat jih tudi mučijo tako, da morajo po televiziji gledati posnetke živali v divjini, ob čemer postanejo vidno razdraženi, ali pa jih porivajo v bazen in jim režejo kremplje. Njihovi arabski lastniki jih poleg tega ne znajo niti pravilno hraniti ali pa jih silijo jesti živila, ki niso primerna zanje, na primer sladoled. Zato jih večina trpi zaradi prebavnih težav, poleg tega pa imajo čezmerno telesno težo, ker se ne gibljejo dovolj.

Cena: od 6000 do 10.000 evrov

Gepardi, ki so najhitrejši sesalci na zemlji, v ujetništvu še posebno trpijo ter poginejo v enem letu do dveh. Mnogi, kar trije od štirih, ne preživijo niti potovanja iz Afrike na Arabski polotok ali pa na cilj pridejo s polomljenimi tacami. Ena od držav, ki so poleg arabskih najbolj krive za ta trend, je neodvisna državica Somaliland, od koder letno pretihotapijo okoli 300 mladih gepardov. A se tamkajšnje oblasti izgovarjajo, da bi morali ustaviti povpraševanje v državah, kamor geparde tihotapijo. Pretihotapljenih gepardov je ogromno glede na to, da na somalilandskem polotoku na nezaščitenih območjih živi le še toliko odraslih gepardov. Po besedah ustanoviteljice sklada za ohranitev gepardov (Cheetah Conservation Fund – CCF) Laurie Marker, ki je spregovorila za CNN, gre za trend epskih razsežnosti, in če se bo nadaljeval, bo populacija gepardov v nekaj letih izbrisana. V zavetišču imajo trenutno 32 gepardov, mesečni stroški za njihovo skrb pa znašajo 10.000 dolarjev.

V divjini je le še 7500 gepardov, tisoč pa jih je v ujetništvu Arabcev. Na družbenih omrežjih, predvsem instagramu in youtubu, jih je bilo po podatkih sklada CCF med letoma 2012 in 2018 naprodaj 1367, prodajalci pa so prihajali večinoma iz držav v Perzijskem zalivu. Cene se začenjajo pri približno 6000 in se lahko povzpnejo do 10.000 evrov.

Trgovanje z divjimi živalmi je po podatkih Združenih narodov in Interpola vredno 20 milijard dolarjev na leto, večina prodaj pa se opravi na facebooku in instagramu. Facebook je zato v zadnjem času okrepil napore v iskanju ilegalnih trgovcev, nezakonite vsebine pa odstranijo takoj, ko jih najdejo. Več kot 100.000 takšnih oglasov je v zadnjih dveh letih odstranil tudi Ebay.