Izvedenec sodne medicine Gregor Haring na današnjem sojenju Draganu Kukanji, osumljenemu, da je pred letom dni umoril svojo mater, ni pustil prav veliko dilem. Na truplu 91-letnice, ki naj bi po pričanju osumljenega zgolj nesrečno padla po stopnicah, je našel preveč sledi udarcev, zlomov, podplutb, raztrganin in odrgnin, da bi jih lahko pripisal zgolj padcu po stopnicah. Prepričan je, da je šlo za nasilno smrt. »Vzrok smrti je zadušitev zaradi davljenja,« je bil jasen, v svoje poročilo pa med drugim zapisal, da so tope poškodbe najverjetneje nastale zaradi udarcev s pestjo ali drugim topim predmetom. Kukanja se medtem ne spomni, da bi mamo tepel s pestmi, in predvideva, da bi mama omenjene poškodbe lahko dobila ob padcu s postelje.

Seznam poškodb v izvedenskem mnenju je dolg. Zdravnik je ugotovil, da je imela pokojna številne podplutbe na vseh okončinah, na prsnem košu, sencih, temenu, hrbtu in desnem boku, posebej veliko podplutbo pa na obrazu. Na licih, nosu, ustnicah in ušesu so bile vidne raztrganine, zlomljene je imela čeljusti in več reber, njen obraz je bil zatečen, prav tako možgani… Še daljši je opis notranjih poškodb, zelo jasne med njimi so poškodbe v vratu, tipične za davljenje. Izvedenec resno dvomi, da bi lahko do tako obsežnih poškodb obraza prišlo ob padcu s postelje. Kot zelo malo verjetne ali povsem neverjetne je označil tudi poskuse obrambe, da bi omenjene modrice lahko nastale zgolj ob dvigovanju in prenašanju pokojne.

Zdravnik primer predal policiji

Na sodišče so danes povabili tudi zdravnika Zdravstvenega doma Ajdovščina, ki je bil tisti dan dežuren in je prvi prišel na pomoč. »Obveščeni smo bili, da je oseba padla po stopnicah in da jo oživljajo. Takoj smo šli v avto, šli smo s sirenami in lučmi, saj smo mislili, da bo potrebno oživljanje, na kraju smo bili zelo hitro,« se spominja Blaž Princes. A tam se glede na videno za reanimacijo ni odločil. Žrtev ni več kazala znakov življenja. V zapisnik reševanja je zapisal, da je sedela na plastičnem stolu v kopalnici ob banji. Kukanja mu je povedal, da je ponoči padla po stopnicah in da so jo na podestu našli ležati šele čez nekaj časa. Nato naj bi jo odnesel v posteljo spat, zjutraj pa naj bi jo skopali v banji, da bo čista ob prihodu patronažne sestre. Razložil mu je, da je bila že pred kopanjem zmedena, med kopanjem pa da se je nenadoma onesvestila, zato so jo hitro vzeli iz banje in začeli oživljati ter poklicali reševalce.

Zdravnik je ob pregledu na njenem telesu opazil številne sumljive modrice in odrgnine. Ker ni mogel natančno ugotoviti vzroka smrti in tudi ne izključiti tuje krivde, je odredil sanitarno obdukcijo, zadevo pa predal policistom.

Ključno vprašanje, kdaj je umrla

Sojenje se je danes vrtelo tudi okrog vprašanja točnega časa smrti, a ne zdravnik, ki je bil prvi na kraju dogodka, ne sodni izvedenec tega nista mogla natanko določiti. Smrt je po njunem mnenju lahko nastopila od pol ure pa vse do štirih ur pred prihodom reševalcev. Glede na pripovedi osumljenega Kukanje, kako je pred kopanjem breztežno padla s postelje, je izvedenec zaključil, da je bila najverjetneje že takrat vsaj nezavestna, če že ne pokojna.

Sodnik Igor Majnik je danes prebral tudi zapisnik o preizkusu alkoholiziranosti osumljenega. Doslej je glede na obtožnico veljalo, da se je okrog enih ponoči vrnil domov opit in nato mamo vso noč pretepal, a pri njem naslednji dan ob prijetju v krvi niso našli niti grama alkohola, v majhnih sledovih je bil slednji prisoten le še v urinu. Sam pravi, da je tisti večer pred tragedijo spil sedem piv.