Finančno prestolnico Južne Afrike Johannesburg in njeno okolico so minuli teden pretresali smrtonosni napadi na podjetja v lasti tujcev, od katerih so bili mnogi uperjeni proti premoženju in podjetjem Nigerijcev.

Nigerijski generalni konzul v Johannesburgu Godwin Adamu je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal, da bodo od srede začeli v Nigerijo z letali vračati okoli 600 svojih državljanov. Na prvem letu bo 320 ljudi. Drugi let bodo organizirali kmalu zatem.

V nasilju je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, več sto trgovin pa je bilo uničenih. Zaradi nasilja so se zaostrili diplomatski odnosi Južne Afrike z drugimi afriškimi državami, še posebej z Nigerijo.

Tuji delavci so v Južni Afriki pogosto žrtve sovraštva do migrantov, ki se še posebej za nizko kvalificirano delo potegujejo z domačini.

Država je postala magnet za migrante iz ostalih afriških držav, ker ima eno največjih in najbolj razvitih gospodarstev na celini. Vendar pa jo pesti tudi visoka stopnja brezposelnosti, zato nekateri menijo, da jim tujci jemljejo delovna mesta.

Po navedbah lokalnih medijev v Južni Afriki živi okoli 800.000 Nigerijcev, po uradnih podatkih pa 30.000. Ni sicer jasno, ali uradni podatki vključujejo tudi neprijavljene migrante, poroča britanski BBC.