»Upravni odbor je po opravljeni razpravi gospoda Saikawo pozval k odstopu s položaja generalnega direktorja. Gospod Saikawa je to sprejel,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predsednik upravnega odbora Yasushi Kimura.

Saikawa bo položaj uradno zapustil prihodnji ponedeljek. Na 65-letnega menedžerja so se usuli očitki, da je s spremembo pogojev za prejemanje dodatka na nedovoljen način pridobil 47 milijonov jenov (440.000 dolarjev, 394.000 evrov).

Kot so poudarili v družbi, zviševanje dodatka samo po sebi ni nedovoljeno, a je Saikawa to storil tako, da je spremembo pogojev naložil enemu od ostalih izvršnih direktorjev.

Saikawa se je za dejanje že prejšnji teden opravičil in ob tem zanikal kakršno koli napačno ravnanje. »Zadevo sem res prepustil nekomu drugemu, a sem mislil, da je bila izvedena pravilno,« je dejal takrat.

Po mnenju analitikov so pri Nissanu z »razrešitvijo« Saikawe pohiteli tudi zato, ker se avtomobilski velikan še vedno ubada s posledicami afere, ki jo je zakuhal nekdanji prvi mož zavezništva Renault-Nissan Carlos Ghosn. Oblasti so proti njemu vložile več obtožnic zaradi finančnih malverzacij, afera pa je na zavezništvu pustila veliko temno liso.