Potem ko je britanska konservativna stranka premierja Borisa Johnsona iz svojih vrst nagnala 21 poslancev, ker so se postavili proti trdemu brexitu, je zdaj k odstopu prisilila predsednika poslanske zbornice Johna Bercowa. Bercowu, ki je bil pred izvolitvijo za predsednika zbornice konservativni poslanec, so zagovorniki izstopa iz EU in vlada očitali pristranskost (beri: nasprotovanje brexitu).

Najbolj se jim je zameril, ko je prejšnji teden dovolil, da so poslanci glasovali, da vladi odvzamejo dnevni red v parlamentu. S tem je omogočil glasovanje o predlogu zakona združene opozicije, ki je izobčil trdi brexit, še preden je Johnson lahko zaprl parlament.

Bercow, ki je bil ravno zaradi brexita pogosto ob dober glas, ko je z besedama »order, order!« zahteval red v poslanski zbornici, je nameraval odstopiti ob naslednjih rednih volitvah. Zdaj je povedal, da bi odstopil ali na dan predčasnih volitev ali 31. oktobra, na trenutno predvideni dan brexita. Vodstvo konservativne stranke mu je namreč (prvič v zgodovini) zagrozilo, da bo imenovalo drugega kandidata v volilnem okrožju, ki ga je zastopal do izvolitve za predsednika zbornice. Njegova žena, laburistična aktivistka Sally, ki se je proslavila z nalepko na svojem avtu »Brexit so jajca!«, je bila v galeriji zbornice za obiskovalce, ko je Bercow sporočil svojo odločitev. Čustveno je dejal, da je ponosen na to, da se je postavljal za interese poslancev in deloval kot njihova »varovalka«. V Johnsonovi konservativni stranki očitno ni prostora za nasprotnike nobenega brexita.

Teorija in praksa

V teoriji je vse jasno. Britanski parlament je pred sinočnjim odhodom na pettedenske »prisilne počitnice« dvakrat zavrnil predčasne volitve in sprejel zakon, ki pravi, da mora premier Johnson zaprositi EU za novo odložitev brexita do najmanj 31. januarja 2020, če do 19. oktobra parlament ne sprejme ali obstoječega brexitskega sporazuma (pod Mayevo ga je trikrat zavrnil) ali novega sporazuma, ki bi ga Johnson dosegel v pogajanjih z EU. Na kratko rečeno: parlament je nesporazumni odhod iz EU 31. oktobra razglasil za nezakonit.

V praksi pa ni jasno nič. Johnsonovi ministri sicer trdijo, da bo vlada spoštovala vse zakone, a obenem zatrjujejo, da bo Britanija 31. oktobra v vsakem primeru zapustila EU, kar enostavno ne gre skupaj. Premierju celo grozi pravna bitka, po kateri bi lahko končal v zaporu.

Odpoklic buldožerskega premierja?

Liz Saville Roberts, voditeljica valižanske nacionalistične stranke Plaid Cymru, pravi, da bi morali Johnsona odpoklicati kot premierja, če bi ignoriral zakon, ki prepoveduje trdi brexit. »Boris Johnson je že zapeljal z buldožerjem čez ustavo,« je dodala. Še nobenega premierja jim v Britaniji ni uspelo odpoklicati, prav Johnson pa je bil leta 2004 med pobudniki spodletelega odpoklica tedanjega laburističnega premierja Tonyja Blaira.

Razlogi za odpoklic premierja so »veleizdaja ali drugi veliki prestopki«. Johnson, čigar vlada naj bi do devetdeset odstotkov delovnega časa posvečala pripravam na trdi brexit, je med današnjim obiskom na Irskem gostitelju premierju Leu Varadkarju zagotavljal, da je še čas za nov sporazum o britanskem odhodu iz EU in iskanje alternative za irsko varovalko. Varadkar je odvrnil, da iz Londona ni prišel še niti en (Johnsonov) predlog o tem. Nekateri na Otoku trdijo, da se Johnsonova vlada v resnici trenutno ukvarja samo z vprašanjem, kako bi zakonito obšla zakon, ki je izobčil nesporazumni trdi brexit, tako da bi ga vseeno izpeljala 31. oktobra, kot je Johnson ves čas obljubljal.