»Država Izrael, ki že več desetletij na ozemlju Palestine izvaja okupacijo, apartheid in vojne zločine, krši pa tudi pravila Fife, v športu ne bi smela imeti svojega mesta. Zato bomo v Gibanju za pravice Palestincev, ki podpira kampanjo bojkot, dizinvesticije in sankcije (BDS) proti Izraelu, danes o izraelskih kršitvah ozaveščali navijače pred tekmo,« se glasni uvodni del sporočila za javnost, ki so ga medijem poslali člani Gibanja za pravice palestincev.

Nogometno reprezentanco Izraela v svetu vidijo kot del »aktivne državne propagande, s katero se želi odvrniti pozornost od njenih zločinov«. V civilno-družbeni iniciativi opozarjajo na slab položaj palestinskega nogometa. Palestinska nogometna zveza po njihovih trditvah prejema vse manj sredstev, zaradi izraelskih posredovanj so otežene izvedbe lokalnih tekem, grozi ukinitev domače lige, reprezentanci pa je pogosto onemogočeno potovanje na tekme v tujino. »Izraelski nogometni klubi v zasedenih območjih Palestine so del Izraelske nogometne zveze, svoje tekme igrajo torej na tujem teritoriju, kar poleg mednarodnega prava krši tudi pravilo Fife, ki prepoveduje tovrstno igranje brez konsenza gostiteljev,« je še zapisano v sporočilu za javnost, ki poudarja, »da ne gre za bojkot športa, temveč bojkot rasizma«.

Slovensko Gibanje za pravice Palestincev je od leta 2012 del svetovne kampanje BDS, globalnega gibanja za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu, dokler ta ne bo začel spoštovati mednarodnega prava ter pravic Palestincev. Gibanje je leta 2005 ustanovila palestinska civilna družba. To združenje zainteresiranih in dejavnih posameznikov je pozivalo že k bojkotu letošnjega 64. tekmovanja za pesem evrovizije, ki je bilo v Tel Avivu v Izraelu.

Kot je dejala predstavnica tega neformalnega gibanja Barbara Vodopivec, bo morda prav na njihovo pobudo kdo od navijačev, ki se bo udeležil današnje tekme, na kateri bo navijal za Slovenijo, izrazil solidarnost s Palestinci s kakšnim vzklikom, čeprav bi s tem lahko kršil pravila mednarodnih nogometnih zvez Fife oziroma Uefe o prepovedi izražanja političnih stališč na nogometnih tekmah.

»Pri tem je seveda vprašanje, kaj je večja kršitev: vzklik solidarnosti ali izraelske kršitve mednarodnega prava in pravil Fife na zasedenih palestinskih ozemljih, ko Izrael brez vsakršnega dvoma sodeluje na tekmah, in ali ni to tudi politična odločitev,« je sklenila Vodopivčeva.