Argentinski prvoligaš mora sicer osvojiti še veliko točk, če se želi izogniti izpadu iz elitne druščine. Več kot 25.000 navijačev je s tribun pozdravilo novega trenerja. »Ne morem verjeti, kaj vidim na lastne oči,« je s solzami v očeh dejal 58-letni Maradona. Ljudje še vedno obožujejo nekdanji svetovnega prvaka iz leta 1986. Štirje navijači so se med drugim zapodili na igrišče, enemu je celo uspelo priti do legende ter ga poljubiti in pred njim poklekniti, a so ga seveda zelo hitro odvlekli varnostniki.

V zadnjih treh dneh se je število registriranih navijačev Gimnasie povečalo za 2200, ti pa so hiteli kupovat vstopnice za domače tekme Gimnasie. Argentinska nogometna legenda Maradona je zbrane nagovoril s precej nepovezanim govorom o svojih prijateljih in sovražnikih nogometa skozi celotno kariero. Dejal je, da ga je nekdanji šef Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Joseph Blatter suspendiral po četrtfinalu na mundialu 2012, nekdanji dolgoletni predsednik argentinske zveze Julio Grondona pa mu je prepovedal delovati kot trener, je povedal Maradona novinarjem na igrišču.

Zato se šele zdaj vrača v domovino, sicer si je želel že dolga leta delovati v Argentini. Maradona ni bil trener v Argentini 24 let. Spomnil se je tudi leta 1994, ko je bil na mundialu v ZDA izključen zaradi dopinga, a temu, kot je dejal na novinarski konferenci po treningu, ne verjame niti otrok. Po njegovem so se ga želeli znebiti, saj so prav zahvaljujoč njemu prodali dovolj vstopnic za SP.

Skledico je pristavila tudi politika

Tudi politiki niso izpustili priložnosti za reklamo ob vrnitvi Maradone v domovino. Sestra v La Plati rojene nekdanje argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner je novemu trenerju ob koncu novinarske konference podarila rožni venec svoje aprila preminule matere, ki je bila vneta navijačica Gimnasie. Cristina Fernandez na volitvah 27. oktobra kandidira kot podpredsednica opozicijskega politika in favorita Alberta Fernandeza.

Maradona je dejal, da v Argentini ne vidi več nasmejanih ljudi. Država je v resni ekonomski krizi pod vodstvom konservativnega predsednika Mauricia Macrija. Argentinski zvezdnik, ki je v slabem zdravstvenem stanju, je bil do junija trener mehiškega drugoligaša Dorados iz Sinaloe, ko je s položaja odstopil ravno zaradi zdravstvenih težav. Julija je šel v Buenos Airesu na operacijo kolena. V kratkem času v Mehiki je popeljal Dorados z dna tabele na vrh in celo do finala za uvrstitev v prvo ligo.

Gimnasia y Esgrima se bori proti izpadu iz prve lige, saj je ta čas na zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice z le eno točko v petih krogih. Prva tekma, ki jo bo vodil Maradona, klub čaka 15. septembra proti prvaku Racingu.