V Tešu so pričakovali, da bodo šesti blok na omrežje priključili v začetku tega tedna, a je direktor Mitja Tašler za STA danes povedal, da imajo pri čiščenju pepela težave in da postopek teče zelo počasi.

Med zaustavitvijo bloka šest v termoelektrarni sicer izvajajo tudi preglede opreme, čiščenje dimno-zračnega trakta grelnika in preostale redne vzdrževalne posege na opremi.

Zaradi odpravljanja težav pri praznjenju pepela je bil šesti blok ustavljen 17. avgusta, pred tem pa je 104 dni obratoval neprekinjeno, kar je največ doslej.

Tokratna zaustavitev šestega bloka Teša je bila predhodno napovedala, zato ni vplivala na preskrbo z električno energijo, so pojasnili v Elesu, ki je sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji. So pa ob tem navedli, da se v času nizkih obremenitev omrežja srečujejo s pojavom povišanih napetosti.

Zaustavitev šestega bloka je druga letos, od 23. aprila do 6. maja letos so namreč potekala načrtovana vzdrževalna dela.

Lani šesti blok približno dva meseca ni obratoval zaradi garancijskih del, rednega remonta in ob koncu leta tudi požara. V preostalih desetih mesecih pa je blok proizvedel 3753 gigavatnih ur električne energije, kar je predstavljalo 33,5-odstotni delež celotne slovenske proizvodnje elektrike.