Tiskovni predstavnik izraelske vojske je potrdil, da je izraelski dron v nedeljo padel na ozemlje Libanona, a da ne obstaja nikakršna grožnja, da bi na ta način Libanon pridobil kakšne informacije.

V začetku septembra je na jugu Libanona prišlo do silovitega obstreljevanja med Hezbolahom in Izraelom. Spopad naj bi se začel, ko je Hezbolah preko meje na izraelsko ozemlje izstrelil protitankovske rakete in po lastnih navedbah uničil vojaško vozilo.

Napetosti so se povečale, ko sta konec avgusta bila v izraelskem napadu v Siriji ubita dva borca Hezbolaha, kasneje pa so iz Libanona poročali o dveh izraelskih brezpilotnih letalih, ki sta padla na prestolnico Bejrut. Izrael napada ni priznal, ampak je obtožil Hezbolah in Iran, da sodelujeta pri proizvodnji vodenih raket na libanonskih tleh.

Izrael je v Siriji izvedel že več napadov na domnevne točke pod nadzorom Irana in Hezbolaha, saj želi preprečiti širjenja vpliva Irana.

Izrael in Libanon sta se leta 2006 zapletla v 33-dnevno vojno, v kateri je bilo ubitih 1200 Libanoncev, večinoma civilistov, in 160 Izraelcev, večinoma vojakov, še piše AFP.