Slovenska nogometna reprezentanca se je včeraj zaradi dežja odpovedala treningu na razmočenem igrišču v Stožicah, saj želi, da bi bila zelenica v čim boljšem stanju za drevišnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z Izraelom. Zadnje taktične zamisli je tako uigravala v bazi na Brdu pri Kranju, kjer pa je bila v močnem dežju tako slaba vidljivost, da so vadili napol v mraku in bi bilo dobrodošlo, če bi imeli igralci na glavah svetilke kot rudarji v jami. Čeprav je Slovenijo zajela nogometna evforija – včeraj je bilo prodanih 8000 vstopnic – je izjemno majhno zanimanje med mediji, saj je bilo na tiskovni konferenci selektorja Matjaža Keka zgolj pet novinarjev.

»Imam občutek, da je Izrael malo podcenjen. V ofenzivnem delu je videti izredno dobro. Dabbur, Zahavi, Solomon in Natcho so igralci, ki lahko vsaki obrambi zabijejo gol v vsakem trenutku. Prepričan sem, da bo tekma zanimiva, kakovostna, da bodo padali goli. Le naša borbenost ne bo dovolj. Čaka nas tekma, na kateri bo potreben še večji voljni moment kot proti Poljski. Prepričan sem, da bomo trpeli še bolj kot proti Poljski, da pridemo do pozitivnega izida,« je povedal slovenski selektor Matjaž Kek pred tekmo, s katero se začenja druga polovica kvalifikacij v skupini G. Najbolj ga moti, da so imeli Izraelci dan več za regeneracijo, saj so igrali že v četrtek.

Strokovno vodstvo je veliko pozornosti namenilo regeneraciji. Čeprav Mevlja in Krhin nista v tekmovalnem ritmu, zato sta še bolj utrujena od drugih, bosta verjetno začela tekmo. »V klubih bi imeli igralci tretji dan po tekmi dva treninga, zato je za njih bolje, da igrajo tekmo, kot da se mučijo na treningu. Marsikaj je stvar glave. Ne bojim se, da fantje ne bi šli na glavo do zadnjega atoma moči. Tekma bo dober test, kakšen kolektiv smo,« je pojasnil Kek. Napovedal je spremembe, a o imenih ni hotel govoriti, niti pojasniti, ali bo v ekipo vrnil kapetana Jokića po odsluženi kazni. Taktiko bo prilagodil temu, da Izraelci v zadnji vrsti igrajo s tremi branilci.

Izrael je včeraj dopotoval v Ljubljano – koliko je članov varnostne službe Mosad, je skrivnost – in se nastanil v hotelu Intercontinental. Izrael igra bolje, kot je pokazal remi v četrtek s Severno Makedonijo, ki je bil sicer v boju za drugo mesto v skupini G po okusu Slovenije. Izrael je bil boljši, zelo kombinatoren, a neučinkovit, medtem ko so Makedonci izenačili z edinega strela na gol v drugem polčasu. Odlika Izraela je igra po bočnih položajih, kjer imajo zelo hitre igralce. »Igralcem smo pokazali, kaj je bilo dobro proti Makedoniji in kaj moramo popraviti proti Sloveniji,« pravi 50-letni Avstrijec na klopi Izraela Andreas Herzog. Je na udaru kritik, ker je na domačem igrišču z remijema s Slovenijo in Severno Makedonijo izgubil štiri točke proti neposrednima tekmecema, vmes pa premagal njegovo domovino Avstrijo s 4:1. Na gostovanju je Izrael premagal Latvijo s 3:0 in izgubil s Poljsko z 0:4. Izrael igra na pogon 32-letnega zvezdnika Erana Zahavija, ki si kruh služi na Kitajskem, saj je z osmimi goli celo prvi strelec kvalifikacij za evropsko prvenstvo. »Z goli drži Izrael pri življenju, a tudi njemu mora žogo nekdo podati,« je pripomnil Kek.