Danes je ne le najbolj razširjen distributer v jugovzhodni Evropi, ampak ima tudi lasten laboratorij C.R.O., ki združuje GMP/FDA-analitski laboratorij za kromatografijo, molekularnobiološki laboratorij in najnovejši laboratorij za celične raziskave. Potem ko prihodki grupacije rastejo že nekaj let zapovrstjo in so lani znašali 8,3 milijona evrov (delež prodaje na tujih trgih je znašal 60 odstotkov), vse kaže, da bodo v letošnjem letu dosegli deset milijonov.

Direktor in sin ustanoviteljice podjetja Borut Čeh pove, da je imelo podjetje, ki je v zadnjih letih naredilo bistven preskok iz prodaje visokotehnološke opreme v razvoj, raziskave in storitve v biotehnologiji, farmacevtiki in diagnostiki, kar nekaj ključnih preskokov v svojem razvoju. Leta 2008 so postavili lasten oddelek za raziskave in razvoj. Štiri leta pozneje so ustanovili podjetje v Srbiji, ki je sprožilo prodor v vso jugovzhodno regijo, tri leta pozneje so od podjetja Bia Separations kupili manjši laboratorij in zadržali blagovno znamko Bia Separations CRO, ki so ga v štirih letih povečali skoraj dvakrat.

Lasten molekularni laboratorij

Leta 2017 so ustanovili še molekularnobiološki laboratorij, ki z dovoljenjem za delo z gensko spremenjenimi organizmi drugega varnostnega razreda omogoča manipulacijo celičnih kultur, mikroorganizmov in virusov. Skozi leta so si tako ustvarili pozicijo glavnega distributerja za jugovzhodno Evropo in edinega, ki obvladuje vso regijo in ne le posameznih držav.

To jim po besedah direktorja Boruta Čeha »zaradi velikosti in znanja omogoča bolj konkurenčne cene in boljšo pokritost od konkurentov ter manjše stroške z visoko specializiranim kadrom, ki zaradi pozicije podjetja v več državah v regiji lahko pokriva velik del jugovzhodne Evrope«. Svoje storitve in razvojne projekte laboratorija izvajajo po vsej Evropi in tudi v ZDA. Do leta 2025 želijo z razvijanjem novih povezanih dejavnosti in odpiranjem novih laboratorijev na področju biotehnologije in farmacevtike doseči 25 milijonov evrov prometa in postati številka ena v jugovzhodni Evropi za zahtevno laboratorijsko opremo, svoj laboratorij pa uvrstiti med prvih dvajset v Evropi na področju, kjer delujejo.

Ustvarjajo močno globalno mrežo

Labena zaposluje skoraj 80 ljudi, od tega jih v matičnem podjetju dela približno polovica, drugi pa v enotah v Srbiji, Severni Makedoniji, Črni gori, Bosni ter na Hrvaškem. Trenutno odpirajo enoto v Albaniji, pozneje nameravajo odpreti trge še v Bolgariji in Romuniji. Sodelujejo z več kot tisoč partnerji v jugovzhodni Evropi; od tehničnih univerz, fakultet in inštitutov ter zdravstvenih ustanov do malih, srednjih in velikih farmacevtskih podjetij ter praktično z vso prehransko industrijo. Pred kratkim so kupili enega najbolj naprednih in natančnih aparatov za molekularno genetiko, na katerem so razvili ekspertizo za raziskave v biofarmacevtiki, biotehnologiji in diagnostiki. Vsako drugo leto v jugovzhodni Evropi objavijo razpis Labena Grant Challenge za znanstvenoaplikativne projekte na področju molekularne in celične biologije, kjer so v objavi iz leta 2017 dobili kar 50 »norih« idej za projekte iz vseh držav, iz katerih izberejo tri do štiri najbolj perspektivne za sodelovanje in skupne raziskave ter skupne sklepe in dognanja nadalje aplicirajo v industriji, doda Čeh.

V Labeni se zavedajo pomen mladega, strokovnega in motiviranega kadra, zato v svoje vrste vabijo tudi vrhunske slovenske razvojne kadre, ki so vsaj del svoje kariere delali tudi v tujini. V tem vidijo pot, ki pelje do nadaljnjega razvoja in preskoka, ki je potreben za preboj med najboljše. Kot družbeno odgovorno podjetje namenjajo pomoč in sponzorstva mednarodnemu združenju študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC, ki združuje študente 47 evropskih fakultet, ter močno podpirajo razna društva na področju avtizma in nevrorazličnosti, kot sta na primer Izjemen.si in društvo za avtizem Dan. db