Kaj ponuja paket Life on Mars oziroma Življenje na Marsu? »Prvi korak za začetek kolonije na Marsu je poustvariti razmere za življenje na rdečem planetu. S tem v mislih smo ustvarili znanstveno vesoljsko postajo globoko v jamah Kantabrije. Postaja Ares je brez stikov z ljudmi, jamska votlina, ki je v idiličnem okolju, pa je globoka 60 metrov in dolga 1,2 kilometra. Postaja Ares je opremljena z vsem, kar je potrebno za testiranje tehnologije in človeških zmožnosti, ki bodo potrebne za preživetje na Marsu. Vi pa boste postali pionirji v prihodu človeške vrste na druge planete.«

Sliši se naravnost fantastično, takšna pa je tudi cena. Za 30-dnevno izkušnjo, ki v resnici pomeni tri dni in tri noči bivanja v jami, tritedenski tečaj, ki ga opravite prek spleta, ter tridnevni fizični in psihološki trening, ki poteka v prostorih agencije Astroland, je treba plačati 6050 evrov, v to ceno pa je vključen tudi prevoz z železniške postaje ali letališča Santander. Letalsko karto do tega mesta na severu Španije si boste morali plačati sami. So pa v ponudbo že vključeni zajtrk, kosilo in večerja ter prenočišče med treningom in misijo, personalizirani jedilnik ter kava in čaj, voda v plastenkah in gazirane pijače, ki si jih pravi kolonizatorji na Marsu zagotovo ne bodo mogli privoščiti.

Znanstveno-turistična ekspedicija

Na postaji Ares bodo »kolonizatorje« čakali visokotehnološka znanstvena oprema, vključno z astronavtskimi oblekami in tehnološko izpopolnjenimi oblačili, kapsule za bivanje, raziskovalni in hidroponični laboratorij, avtomatiziran sistem za proizvajanje energije in vode, 3D-tiskalnik, kuhinja, prostor za rekreacijo in prva pomoč. »Iz dneva v dan boste živeli kot astronavt. Epska premium izkušnja. Testirajte svoje meje,« obljublja Astroland, ki opozarja, da lokacija nima dostopa za invalide, da izkušnja ni priporočljiva za nosečnice in popotnike, ki imajo težave s hrbtenico, prav tako ne za otroke, kot so prijazno pojasnili obiskovalcu foruma na Tripadvisorju, ki ga je zanimalo, ali je kakšna možnost, da bi paket prilagodili tako, da bi bil primeren tudi za otroke.

Kot kaže to vprašanje, očitno še vedno marsikomu ni jasno, da Mars ni prijetno okolje za življenje. Misija v gorovju na severu Španije, ki jo bodo po že opravljeni preizkusni misiji v naslednjih mesecih opravili še petkrat, pa je vseeno nekoliko prijaznejša. Kot so zapisali pri Astrolandu, gre za program, ki je hibrid učenja na lokaciji in na daljavo. V prvem delu misije bo prijavljene avanturiste virtualno spremljal in treniral osebni mentor, ki bo ocenil tudi njihov napredek, potem pa bo čas za kratek, a intenzivni trening na lokaciji in za odpravo. Znanstveni in sociološki podatki, ki jih bo Astroland dobil med bivanjem turistov v jami, naj bi pomagali tudi pri izboljšanju kakovosti življenja na Zemlji, ključne pa so informacije, ki bodo omogočile podrobnejši vpogled v to, kako se bodo ljudje odzvali na življenje na Marsu, ter preizkus tehnologije.

»Investiranje v vesoljsko tehnologijo je investiranje v inovacije. Ta projekt je nastal s ciljem, da testiramo to tehnologijo na Zemlji, tako kot se je to že zgodilo z nekaterimi izdelki, ki jih danes uporabljamo v vsakdanjem življenju, nastali pa so kot del vesoljskih raziskav, na primer GPS ali različne tehnologije za zdravljenje,« pravi David Ceballos, šef Astrolanda, za katerega ekspedicije v španski Kantabriji pomenijo nekaj drugega kot za Laurel Greatrix, eno od direktoric na Tripadvisorju. »Eden najvznemirljivejših delov potovanja je stopiti iz cone udobja, Astroland to res prinese, tudi za največje pustolovce. Gre za izjemno izkušnjo in navdušeni smo, da jo ponujamo,« je Greatrixova pospremila ponudbo, ki je na voljo ekskluzivno na njihovi platformi. Ta se za zdaj sliši še zelo eksotično in je namenjena predvsem tistim z višjimi dohodki. Po drugi strani pa je še vedno bistveno cenejša od pravih potovanj v vesolje, obenem pomeni tudi zametke množičnega vesoljskega turizma, četudi za začetek le na Zemlji.