Dve legendi polarnih odprav, Norvežan Borge Ousland in Južnoafričan Mike Horn, sta združila moči na samostojni odpravi brez zunanje pomoči do severnega tečaja. Pred desetimi dnevi sta s Hornovo jadrnico Pangea odplula iz pristanišča Nome ob obali Aljaske proti Beringovemu prelivu in Arktičnemu oceanu. Plula bosta čim dlje na sever, ko bosta dosegla območje trdnega ledu, pa bosta začela pohod s smučmi proti zemljepisni točki severnega tečaja.

Ousland in Horn sta prehodila ledeno prostranstvo brez zunanje pomoči že leta 2006. Zimsko odpravo v objemu večne polarne noči sta začela z rta Arktičevski na severu Sibirije in jo končala po 61 dneh na severnem tečaju: njun poskus, da bi odpravo v celoti opravila v polarni zimi, je za dva dni prehitel vzhod pomladnega sonca.

Tokratni poskus Ouslanda in Horna na severnem tečaju bo še daljši in zahtevnejši: hodila bosta v stalni temi (polarna zima se začne 23. septembra in traja do pomladnega enakonočja 21. marca), potem ko bosta dosegla severni tečaj, pa nameravata na smučeh prehoditi še kakšnih 800 kilometrov dolgo pot na jug, do roba ledenega območja severno od norveškega arhipelaga Svalbard oziroma do morja, kamor jima bodo prepeljali jadrnico Pangea.

Seveda sta se morala pohodnika temeljito pripraviti na vse okoliščine skrajno zahtevnega pohoda. Izkušeni Ousland je na primer zasnoval svoj oprtnik za vlečenje sani, ki je ploven (to je pomembno pri neizogibnih padcih v vodo), hkrati pa je na njem hitro dosegljiv tok za pištolo, ključen pri morebitnem nenadnem srečanju s polarnim medvedom. Avanturista bosta imela na pohodu za 75 dni zalog hrane, na dan si bosta lahko privoščila po 6000 kilokalorij (oziroma 1,1 kilograma hrane), njuna hrana pa kar poka od visoke vsebnosti maščob. Ousland jo je označil za »pravo hrano za velike fante«.

Poskusili bodo tudi Angleži

Polarna pohodnika načrtujeta, da bo vsa odprava trajala približno tri mesece, v katerih bosta – večinoma v času strupeno mrzle polarne zime – prehodila skupno 1300 kilometrov.

»Ponovno potovanje s Hornom bo neverjetno vznemirljivo,« je povedal Borge Ousland pred začetkom odprave. »Prepričan sem, da bo prišlo do situacij, v katerih bom obžaloval, da smo se tega sploh lotili, hkrati pa vem, da bo to na koncu dobro potovanje.«

Konec avgusta smo na planinski strani Dnevnika pisali o britanskem polarnem raziskovalcu Alexu Hibbertu, ki pripravlja zelo podoben polarni projekt, poimenoval ga je Dark Ice, gre pa za znanstvenoraziskovalno odpravo, na kateri bo Hibbert v času polarne noči skupaj z dvema tovarišema brez zunanje pomoči prepotoval Arktiko do severnega tečaja. Začetek odprave Temni led načrtujejo v zgodnji jeseni prihodnjega leta, tudi oni bodo začeli potovanje na severni obali Aljaske, s čolnom bodo pluli skupaj s premikajočimi se ledenimi ploščami po Arktičnem morju, ko bodo prišli do prave točke, pa bodo nadaljevali pot na smučeh ter opravili zadnjih več sto kilometrov po ledenih prostranstvih do severnega tečaja.

»Le malo ljudi pozna Arktično morje v tem zahtevnem letnem času, zato ne dvomim, da bosta Mike in Borge uspešno opravila svoj pohod v poznem polarnem poletju in zgodnji zimi,« je povedal Alex Hibbard za Dnevnik. »Še posebno spodbudno je, da se neobičajne poti na severni tečaj lotevata v času, ko je večina letalskih operaterjev ukinila možnost logistične podpore.«