Satelitsko fotografijo tankerja je danes objavilo ameriško podjetje Maxar Technologies. Iz nje je razvidno, da je ladja pred sirskim pristaniškem mestom Tartus, poroča tiskovna agencija Reuters.

Posnetek je preko Twitterja delil tudi svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton. "Vsak, ki je rekel, da Adrian Darya 1 ni na poti v Sirijo, si zapira oči pred resnico," je zapisal zraven.

Teheranu je po besedah Boltona pomembneje, da podpira "morilski režim" sirskega predsednika Bašarja al Asada, namesto da bi oskrboval lasten narod. "Lahko govorimo, ampak Iran ne bo deležen omilitve sankcij, dokler ne bo nehal lagati in širiti terorizma," je dodal.

Strokovnjaki ocenjujejo, da iranski tanker morda ne bo vplul v Tartus, ampak bodo skušali nafto v Sirijo spraviti s transferjem na drug tanker.

Za tanker Adrian Darya 1 so že pred tem sumili, da je tovoril nafto v Sirijo in so ga julija v Gibraltarju zaustavili. Ker naj bi iranski tanker tovoril nafto v Sirijo, bi s tem kršil mednarodne sankcije. A ker je Iran zagotovil, da cilj ni Sirija, ga oblasti v Gibraltarju niso mogle več zadrževati in je avgusta lahko nadaljeval pot.

V Washingtonu so kljub temu skušali doseči, da bi tanker zasegli, ker da krši ameriške sankcije proti Iranu. Vendar ker gre za ameriške, ne pa tudi evropske sankcije, ga oblasti v Gibraltarju niso mogle zadržati.

Zaradi zaustavitve iranskega tankerja v Gibraltarju se je sicer močno zaostril položaj v Perzijskem zalivu, kjer je tudi Iran potem zasegel nekaj tujih tankerjev.

Iran je danes po lastnih navedbah ponovno zasegel tanker, ki naj bi tihotapil nafto. Na krovu tankerja z 290.000 litri nafte je bilo 12 filipinskih državljanov, ki so jih aretirali in jih trenutno zaslišujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.