Najhuje je v Kataloniji, ki je zaradi močne maroške skupnosti pritegnila številne mlade. Tu naj bi živelo okoli 4200 mladoletnih migrantov brez spremstva. V tej regiji so sprejemni centri prenatrpani. V Barceloni številni spijo na klopeh v parkih ali taboriščih na bližnjih hribih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Niso v redu, številni snifajo lepilo. In zelo so ranljivi na ulicah, kjer jih najdejo in izkoristijo kriminalne združbe,« je dejal duhovnik Peio Sanchez, ki organizira prenočitve za mlade migrante v svoji cerkvi svete Ane.

Pred cerkvijo je manjši, skrit trg nedaleč od znamenite ulice Ramblas, kjer si dva najstnika delita cigareto in gledata v mobilni telefon. Eden od njiju spi v centru za mladostnike, drugi živi na cesti. Slednji, Sofiane je osirotel pri desetih letih in nato emigriral iz Maroka v Španijo, tako da se je skril pod tovornjak. Poslali so ga v številne centre po Kataloniji, a se je na koncu vedno vrnil v Barcelono. »Tu so moji prijatelji, moje življenje,« je dejal.

Večina migrantov, s katerimi se ukvarja cerkev, ni več mladoletnih. Bili so, ko so prispeli v Španijo, ampak ko so postali stari 18 let, niso več dobivali nikakršne podpore ali zaščite.

Španija sicer mladoletnikom avtomatično dodeli dovoljenje za bivanje, ne pa tudi delo. Dovoljenje za delo lahko prejmejo po petih letih bivanja v Španiji ali če dobijo zaposlitev za polni delovni čas za najmanj leto dni, kar je težko v državi, kjer je 32 odstotkov mlajših od 25 let brez službe.

»Z danes na jutri se znajdeš na cesti,« je dejal eden od mladih migrantov Najib Benyaala, ki so ga vrgli iz centra, ko je dopolnil 18 let. »Če bi nam dali dovoljenje za delo, ne bi bili vsi na cesti,« je dodal.

V Kataloniji ima le odstotek mladoletnih migrantov brez spremstva dovoljenje za delo, ko dopolnijo 18 let, je dejala pristojna za zadeve otrok v katalonski vladi Georgina Oliva. Glede na njihove podatke kljub nekaterim stereotipnih predstavam in očitkom več kot 80 odstotkov mladih migrantov nikoli ni storilo kaznivega dejanja. Večina si jih namreč želi delati in pošiljati denar družini v domovini.