Primorski kanuist Luka Božič se je tretjič letos uvrstil na oder za zmagovalce na tekmi svetovnega pokala na divjih vodah v slalomu, potem ko se je v finale v Pragi prebil skozi šivankino uho, saj je bil v polfinalu po pravi drami deseti. V finalu je naredil napako z dotikom vrat, s čimer je izgubil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za dve točki mu jo je speljal Slovak Matej Benuš, zmagovalec zadnje izmed petih tekem svetovnega pokala.

»To, da sem svetovni pokal izgubil za dve točki, si bom zapomnil za vse življenje. Morda sem ti točki izgubil v Tacnu, še najverjetneje pa tukaj v Pragi z dotikom vrat. Bil je povsem nepotreben, čeprav je bila postavitev proge še težja, kot je bila minuli teden v Nemčiji, zato je veliko tekmovalcev naredilo napake. Nova uvrstitev na stopničke je vseeno lep rezultat, saj v letošnji sezoni ni bilo velikih nihanj,« je povedal Luka Božič.

V igri za skupno zmago v svetovnem pokalu je bil tudi Benjamin Savšek, ki je bil najhitrejši v polfinalu, ko je tekmece prehitel za dve sekundi. V finalu se je hitro dotaknil vrat, ko je skušal nadoknaditi zaostanek, pa le padal iz napake v napako. Tekmo je končal na sedmem mestu in četrtem v skupnem seštevku svetovnega pokala. »V polfinalu mi je čoln stekel, v finalu pa se mi je vožnja povsem podrla. Moral sem veslati na vso moč, a se žal ni izšlo. Se bo pa prihodnje leto,« je bil razočaran Benjamin Savšek, letošnji evropski prvak. Anže Berčič je bil 27.

Pri kajakašicah je Eva Terčelj zasedla tretje mesto, za skupno zmago v svetovnem pokalu, ki je s prednostjo 13 točk pripadla Avstralki Jessici Fox, pa bi morala na zadnji tekmi zmagati. »Zelo sem zadovoljna s svojo vožnjo, ki sicer še ni bila popolna. V zadnjem času sem se lovila, na vodi nisem našla pravih občutkov, a sva s trenerjem vztrajala. Drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala je potrditev dobre sezone,« je menila Eva Terčelj, medtem ko sta bili za finale prepočasni Eva Alina Hočevar (18. mesto) in Ajda Novak (26.). Med kanuistkami, kjer je prav tako zmagala Foxova, je bila Hočevarjeva 21., Lea Novak pa 24.

Med kajakaši se je Petru Kauzerju tretja stopnička odra za zmagovalce izmuznila za dobre pol sekunde. Kauzer, ki je danes praznoval 36. rojstni dan, je bil znova zelo hiter, a se je na sredi proge dotaknil vrat, zato je tekmo namesto na drugem končala na četrtem mestu. Izmed Slovencev je bil Martin Srebotnik 26. in Niko Testen 29. Kauzer je bil vseeno zadovoljen s tem, da je sezono svetovnega pokala s skupnem seštevku, v katerem je zmagal že trikrat, sklenil na drugem mestu. Dosežek mu je tako kot Božiču in Terčeljevi prinesel ček za 2000 evrov. Čehi so na domačem tekmovališču potrdili, da so v moškem kajaku številka ena, saj so dosegli dvojno zmago s prvim mestom Jirija Prskavca, ki je tako postal skupni zmagovalec svetovnega pokala, in drugim Vita Prindiša.

Pred tekmovalci je še vrhunec sezone konec septembra, svetovno prvenstvo v Seu d’Urgellu v Španiji, kjer bodo delili tudi olimpijske kvote.