Vernike so ob tem spomnili, da nobenemu posamezniku, ne glede na to, kdo je, ni dovoljeno nasilje nad drugim človekom zaradi njegovega osebnega prepričanja ali usmeritve.

Svet muftijev je tudi spomnil na leta 2015 sprejeti sklep, da islam »spodbuja oblikovanje zakonske zveze in ohranitev vrednot zakonske zveze, podmladka in družine kot osnovne celice družbenega življenja«. Ob tem so dodali, da je zakonska zveza po nauku islama »pogodba o skupnem življenju med moških in žensko, sklenjena na podlagi obojestranskega soglasja, njen cilj pa je ustanovitev družine (...), homoseksualnost pa je v izvorih islama opredeljena kot veliki greh in razvrat in je prepovedana«.

Svet muftijev je ob tem vernike pozval, da se ogradijo od nedeljske parade, ki so jo označili kot promocijo velikega greha.

V Sarajevu bo v nedeljo prva parada ponosa v BiH. Pred začetkom parade je napovedan tudi shod tistih, ki nasprotujejo paradi.

Branko Ćulibrk in Selma Kešetović iz organizacijskega odbora parade ponosa BiH Povorke ponosa sta za sarajevski portal Klix povedala, da so priprave na parado potekale dve leti. Ob tem sta poudarila, da LGBT skupnost v BiH vsakodnevno živi v strahu pred morebitnim nasiljem zaradi spolne usmeritve posameznikov, je poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.