Poljska, Argentina, Srbija in Španija so prve štiri reprezentance, ki so si na svetovnem prvenstvu v košarki zagotovile mesto v četrtfinalu. Nobena na Kitajskem še ni doživela poraza, daleč najbolj suverena pa deluje Srbija, ki je dosedanje štiri obračune proti Angoli, Filipinom, Italiji in Portoriku dobila v povprečju s slabimi 41 točkami razlike. V zadnjem krogu drugega dela bosta tako obračuna Poljska – Argentina in Srbija – Španija določila, kdo se bo pomeril s kom v četrtfinalu.

Orkan, imenovan Srbija, še naprej pustoši po Kitajski. Moštvo selektorja Aleksandra Đorđevića so mnogi ob oslabljeni reprezentanci ZDA že pred svetovnim prvenstvom določili za glavnega favorita za zlato kolajno, a gotovo si niso mislili, da bodo igrali tako dobro. Evropski podprvaki delujejo kot dobro naoljen stroj, ki ne kaže pomanjkljivosti. V obrambi so agresivni, v napadu pa imajo toliko kakovosti, da s kroženjem žoge brez težav najdejo prostega igralca. Kljub visokim zmagam pa navijači v Srbiji ostajajo previdni in opozarjajo, da na turnirju, kot je svetovno prvenstvo, vsako reprezentanco lahko doleti slab dan in da Srbi še niso bili na pravi preizkušnji. Prva sledi v nedeljo proti Španiji. »Ključ za visoke zmage se skriva v našem pristopu. Ne gledamo na to, kdo je na drugi strani, temveč se osredotočamo le nase in poskušamo igrati najbolje, kar se da. To je tisto, kar pričakujem od svojih igralcev, in vesel sem, da izpolnjujejo moje zahteve,« je po zmagi s kar 43 točkami razlike proti Portoriku dejal Aleksandar Đorđević, nato pa nekaj besed namenil še naslednjemu nasprotniku Španiji: »Španija je v zadnjih desetih letih osvojila vse, kar se da. Imajo izjemno izkušene igralce, kot tudi mlade sile. Bodite prepričani, da bodo pripravljeni.«

Če želi Španija pokazati kakršen koli odpor proti Srbiji, pa bo morala prikazati precej boljšo predstavo, kot jo je danes proti Italiji. Na koncu je sicer prišla do zmage, a se lahko za to zahvali predvsem Marcu Belinelliju, ki je štiri minute pred koncem pri vodstvu svojega moštva za štiri povsem izgubil kompas in z neumnostmi v napadu in obrambi pokopal Italijo. »Čeprav nismo imeli najboljšega napadalnega dne, smo Italijane pri metih za tri točke zadržali pri 20-odstotni uspešnosti. V zadnjih štirih minutah nam je uspel delni izid 15:4, kar je bilo ključno za zmago,« je pozitivne plati našel španski selektor Sergio Scariolo.

Za razvrstitev od 17. do 32. mesta, skupina M: Nigerija – Slon. obala 83:66, Kitajska – J. Koreja 77:73, vrstni red: Nigerija in Kitajska po 2-2, Slon. obala in J. Koreja po 0-4, skupina N: Angola – Iran 62:71, Tunizija – Filipini 86:67, vrstni red: Tunizija 2-2, Iran in Angola po 1-3, Filipini 0-4.