Kot je povedal Šabeder, omenjeni dokument ureja večino odprtih zadev v zvezi z zdravstveno nego, hkrati pa bo osnova za standarde in normative, ki jih na ministrstvu že pripravljajo. So pa pri njegovi uvedbi ugotovili, da je na terenu nekaj težav, ki jih že odpravljajo. Med drugim načrtujejo dopolnitev pravilnika, o kateri bodo nadaljnje korake predstavili naslednji teden, je dejal.

Spomnil je, da so na začetku imeli plodno sodelovanje z zdravniškim sindikatom Fides, že od julija pa z njim ne najdejo skupnega jezika. »Predsednika Fidesa Konrada Kuštrina smo namreč julija povabili na sestanek, a na povabilo nismo dobili niti odgovora,« je dejal. Dodal je, da je z vodstvom Fidesa težko komunicirati preko medijev, zato ga je pozval, da se odzove vabilu na sestanek.

V javnosti in delu zdravniške stroke se namreč pojavljajo nekateri očitki, da pravilnik o kompetencah v zdravstveni negi onemogoča organizacijo dela, kakršna je bila pred njegovim sprejetjem, in vodi v organizacijski kaos. Med drugim so v Koordinaciji zdravniških organizacij v četrtek izrazili pričakovanje, naj minister pravilnik nemudoma odpravi. »Če minister tega ne bo naredil, je to razlog, da zahtevamo njegov odstop,« je po redni seji koordinacije povedal predsednik Fidesa Kuštrin.