KAKO SPAR RAZMIŠLJA EKOLOGIČNO

Vsi želimo, da bi lahko v čisti naravi in lepem okolju uživale tudi naslednje generacije. Zato se moramo nujno odločiti za EKOlogično razmišljanje! SPAR Slovenija svoje EKOlogično razmišljanje potrjuje na številne načine:

- v svoje trgovine uvajajo najsodobnejše tehnologije, okolju prijazne materiale, skrbijo za njihovo energetsko varčnost ter varčno LED razsvetljavo;

- ponudbo EKOlogičnih vrečk spodbujajo k manjši rabi plastičnih vrečk;

- v INTERSPARU Citypark v Ljubljani so postavili prvi refil avtomat, kjer lahko v svojo embalažo napolnite 10 naravnih izdelkov Odori;

- optimizirajo transportne poti ter

- letos že 3. leto čistijo slovenske reke in jezera.

KAKO SPAR ZMANJŠUJE PORABO PLASTIKE

Ali ste vedeli, da je kar 40 % plastike, ki jo človeštvo zavrže, embalaže za enkratno uporabo?* Pri Sparu se tega problema zavedajo, zato so se zavezali, da porabo plastike zmanjšajo. To počnejo na različne načine:

- obstoječim SPAROVIM izdelkom zmanjšujejo količino embalaže (plastično embalažo menjajo za kartonsko);

- spodbujajo večkratno uporabo embalaže (posebej za kupovanje sadja in zelenjave so ustvarili mrežaste vrečke za večkratno uporabo, na postrežnih oddelkih pa vam hrano zapakirajo tudi v vašo embalažo);

- uporabljajo biorazgradljive materiale (mrežica BIO sadja in zelenjave SPAR Natur*pur je primerna za kompostiranje, izdelki SIMPEX pa vaš piknik spremenijo v popolno EKO izkušnjo, saj so v celoti razgradljivi).

KAKO LAHKO EKOLOGIČNO RAZMIŠLJATE TUDI VI

Z EKOlogičnim razmišljanjem začnite postopoma. Že če boste dosledno upoštevali vse spodnje korake, boste v enem letu prihranili veliko embalaže in tako bistveno prispevali k čistejšemu okolju.

- Plastične vrečke za enkratno uporabo zamenjajte za trajne, okolju prijazne SPAR EKOlogične vrečke, narejene iz recikliranih materialov. Preden se odpravite od doma, eno vzemite s sabo in jo za vsak slučaj shranite v avto ali torbico. Tako vas klasične,»hitre« plastične vrečke ne bodo premamile.

- Priskrbite si svoje, inovativne SPAR mrežaste vrečke za kupovanje sadja in zelenjave. Za sadje kot so recimo banane pa vrečke sploh ne potrebujete.

- Izbirajte BIO izdelke, ki so narejeni okolju in vam prijazno. V Sparu jih ponujajo že več kot 1.400!

- V Sparove trgovine se odpravite s svojimi trajnimi (steklenimi ali plastičnimi) posodicami, v katere vam bodo prodajalci na delikatesnih oddelkih shranili npr. kupljen sir ali salamo.

- Izbirajte izdelke, pakirane v biorazgradljivo embalažo, ali pa izdelke, ki so sami biorazgradljivi. Takšni so recimo SIMPEX izdelki za zero-waste piknik.

Boste tudi vi sprejeli zavezo in tako kot SPAR razmišljali EKOlogično? Vabljeni, da se jim pridružite!

*Vir: National Geographic, 2018