Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca na evropskem ekipnem prvenstvu v Nantesu ni ubranila kolajne z zadnjega prvenstva v Luksemburgu, a je dostojno branila doslej največji ekipni uspeh. Z uvrstitvijo v četrtfinale in odmevno zmago proti Hrvaški ter pričakovano proti Nizozemski je slovenska reprezentanca pod vodstvom selektorice Andreje Ojsteršek Urh upravičila pričakovanja. Nemci so bili danes v četrtfinalu prepričljivo boljši s 3:0. Ekipni porazi Nemčije so v zadnjem desetletju sila redki. V Nantesu za najboljšo reprezentanco stare celine igrajo trije igralci izmed prve evropske četverice – Timo Boll (1.), Dimitrij Ovčarov (3.) in Patrick Franziska (4.). Nemčija je bila od Slovenije boljša že predlani, in sicer v polfinalu s 3:2.

V boj z Nemci se je pogumno podal Darko Jorgić (20.). Hrastničan je dobil prva dva niza proti Ovčarovu. Obakrat na razliko, obakrat je rešil zaključno žogico tekmeca. Ko je kazalo, da bo Jorgić še tretjič v karieri vzel skalp nekdaj prvega igralca sveta, je Ovčarov pokazal najboljši obraz. Dokazal je, da se je na Jorgića pripravljal filigransko, prepričljivo izenačil, pri vodstvu z 10:7 v odločilnem nizu pa je zapravil tri zaključne žogice. Jorgić je imel v naslednji točki lepo priložnost, da bi si priigral zaključno žogico, a je ni izkoristil. V nadaljevanju dvoboja je bil Bojan Tokić (22.) proti Timu Bollu v vseh treh nizih enakovreden do zaključkov nizov, ko je bil Nemec boljši. Deni Kožul (51.) proti Jorgićevemu soigralcu pri Saarbrücknu Patricku Franziski ni imel nobenih možnosti za osvojitev niza.

»Dvoboj proti Hrvatom nam je vzel veliko energije. Odigrali smo taktično popoln dvoboj. Kar malce neverjetno se sliši, da je Tomislav Pucar proti Sloveniji izgubil dva dvoboja,« je danes najprej dejala Andreja Ojsteršek Urh. »Nemci so nam dali že na ogrevanju vedeti, da gredo v dvoboj, kot bi šlo za finale svetovnega prvenstva. Bili so povsem osredotočeni na dvoboj. Darko je imel nekaj možnosti proti Ovčarovu. V nadaljevanju smo bili brez moči,« je nadaljevala slovenska selektorica.

»Ob koncu ne gre prezreti, da smo imeli smolo, ker smo na Nemce naleteli že v četrtfinalu. V zadnjih dveh letih smo naredili vse, kot smo si začrtali. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo smo v težki skupini osvojili prvo mesto, bili smo najboljši v svoji skupini v Nantesu… Potem pa smo izvedeli, da bo četrtfinalne pare določil žreb in imeli smolo. Škoda, saj menim, da smo v tem trenutku morda z izjemo Nemcev sposobni premagati vsakogar. To se čuti tudi v dvoranah, saj nas druge reprezentance zelo spoštujejo,« dodaja Hrastničanka.

Evropsko EP, moški, četrtfinale: Nemčija – Slovenija 3:0; Ovčarov – Jorgić 3:2 (–17, –10, 8, 4, 10), Boll – Tokić 3:0 (9, 9, 8), Franziska – Kožul 3:0 (8, 6, 6).