Golf že dolgo ni le šport petičnežev, udarjanje bele žogice je namreč primerna rekreacija za prav vsa starostna obdobja, tako za moške in ženske kot tudi za otroke. Da je igranje golfa aktivna rekreacija in lep družinski šport, s katerim se lahko ukvarjamo do pozne starosti, poudarja tudi Aleš Babnik, Pijin oče in trener.

Kljub svoji mladosti se lahko petnajstletnica, prva na letošnjem evropskem ekipnem članskem prvenstvu v seštevni igri, poleg mladinskih in članskih lovorik pohvali tudi z najnižjim hendikepom (+6,5) v Evropi. Letos je za njo izvrstna sezona, na vseh amaterskih tekmovanjih je bila uvrščena med pet najboljših, ne glede na to, ali je šlo za mladinsko ali člansko tekmovanje. Trenutno je na svetovni članski jakostni lestvici na 14. mestu in sedma v Evropi. Prav tako se je letos prvič uvrstila na profesionalno lestvico.

Z okolico se ne obremenjujejo

»Rada imam golf. Nikoli mi ni težko trenirati in zaradi šolskih obveznosti se doslej nisem odrekla prav nobenemu treningu,« zaupa Pia. Čas, ki ga preživi na zelenicah, vselej stoodstotno izkoristi, tudi če to pomeni dve ali tri ure popolne koncentracije.

»Ne pusti se motiti. Nekateri trenirajo tudi po šest, sedem ur, a vmes so telefonski klici, prijatelji, pijače, družabno življenje… Čas, ki si ga Pia vzame za trening, pa je res maksimalno izkoriščen. Njena koncentracija na treningu je na zelo visoki ravni,« je ponosen Pijin oče, ki bedi tudi nad treningi sinov dvojčkov. Trinajstletna Jaka in Žiga sta namreč prav tako odlična golfista, na letošnjem državnem prvenstvu sta osvojila prvo in drugo mesto v kategoriji do 14 let.

V šport je vpeta vsa družina Babnik. Pijina oče in mama sta bila v mladosti državna prvaka v badmintonu, tekmovala sta na evropskih in svetovnih prvenstvih, potem sta se začela ljubiteljsko posvečati golfu. Ta je postal všeč tudi njunim otrokom, zato so se še sami začeli preizkušati na zelenicah in kmalu tudi resno trenirati. V igri uživajo, kjer koli so. Z okolico se ne obremenjujejo, obenem pa poleg številnih treningov ter potovanj in turnirjev po vsem svetu uspešno opravljajo svoje šolske obveznosti.

Sproščenost in užitek

Šola je še vedno na prvem mestu in tukaj ni popuščanja. Čeprav so mladi golfisti precej odsotni od pouka, morajo pridobiti vse zahtevano znanje in ocene. »Če bodo še naprej uživali v golfu, tudi rezultati ne bodo izostali. Če se ne obremenjuješ, je na igrišču vselej lepo, če si obremenjen, je lahko grozno,« pojasni Aleš Babnik. Ko se v golfu začneš obremenjevati z denarjem ali uvrstitvami, »odpove psiha in pregori glava«, dodaja.

Tudi zaradi tega si Pia in njena brata ob koncu sezone, ki traja do sredine novembra, vselej privoščijo odklop od zelenic. Takrat se posvetijo šoli (letos bo Pia začela obiskovati prvi letnik zasebne gimnazije Erudio), smučajo, igrajo namizni tenis in badminton ter se družijo s prijatelji. Do sredine marca sledijo priprave za novo sezono, ki jih navadn opravijo v Španiji in na Portugalskem.

Potovanja na turnirje po vsem svetu si družina Babnik sama plačuje. Več tekmuješ, ceneje prideš skozi sezono, pravijo. Povprečna prijavnina na turnir je sto evrov in omogoča pet dni igranja golfa, prav tako si Babnikovi dovolj zgodaj pripravijo načrt turnirjev in že pol leta pred nastopi kupijo poceni letalske karte. Že 10. in 11. septembra Pio čaka nastop na mladinskem pokalu Solheim, ekipnem dvoboju med Evropo in ZDA, ki bo potekal na Škotskem. Ta mesec bo nastopila tudi na turnirju na domačem igrišču Golf Trnovo, zatem jo čaka nastop v Španiji.

»Pijina letošnja sezona se zdi res težko ponovljiva, a če opazuješ profesionalne igralke, vidiš, da ima Pia še veliko rezerve. Precej stvari je, ki se jih da še izboljšati,« pravi Pijin oče. Zaradi vneme njegove hčere verjamemo, da se ji bosta kmalu uresničili največji skriti želji – nastopiti na olimpijskih igrah in postati najboljša profesionalna golfistka na svetu.