Levica z novelo zakona za uravnoteženje javnih financ predlaga izboljšanje plačila študentskega dela. Delavcem študentom želijo zagotoviti čimprejšnji dvig minimalne urne postavke na pet evrov neto, uvedbo usklajevanja z rastjo minimalne plače in priznanje pravice do dodatka za delo ponoči, ob nedeljah in dela prostih dnevih.

Levica je novelo zakona v parlamentarni postopek vložila 2. julija, z željo, da se predlog obravnava že na septembrski seji. Zahtevala je tudi nujno sejo odbora za finance, ki je bila sklicana za danes. A bodo predlog imeli na mizi očitno šele oktobra.

V stranki so pred nekaj dnevi poudarili pričakovanje, da bo predlog podprla tudi koalicija. Spremembe namreč predvideva sporazum o sodelovanju Levice z vlado, zato je v zadnjem tednu s koalicijskimi partnerji potekalo tudi usklajevanje. A koalicija predloga Levice ne podpira v celoti.

Kje se razhajajo, v Levici niso razkrili. Iz koalicije pa je slišati, da so se približali glede zvišanja minimalne bruto urne postavke, glede dodatkov pa ne.