Po avgustovskih podatkih Eurostata se je število zaposlenih v drugem četrtletju tako v območju evra kot EU na četrtletni ravni povečalo za 0,2 odstotka. Druga ocena je za EU pokazala na višjo, 0,3-odstotno rast. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast števila zaposlenih v območju evra 1,2-odstotna (0,1 odstotne točke več kot po prvi oceni), v EU pa enoodstotna (nespremenjeno).

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v letošnjem prvem četrtletju v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,6-odstotna. V zadnjem lanskem četrtletju je bila v območju z evrom prav tako 1,2-odstotna, v državah EU pa 1,5-odstotna.

Slovenski BDP je bil po podatkih republiškega statističnega urada v drugem četrtletju za 2,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih se je medtem BDP glede na prvo četrtletje povečal za 0,2 odstotka, v medletni primerjavi pa za 2,6 odstotka.

Za celotno letošnje leto Evropska komisija območju evra napoveduje 1,2-odstotno rast, EU pa 1,4-odstotno. Prihodnje leto bo po njenih ocenah 1,4- oz. 1,6-odstotna. Münchenski inštitut Ifo, italijanski statistični urad Istat in züriški inštitut Kof so gospodarstvu evrskega območja za letos napovedali 0,9-odstotno rast, Evropska centralna banka pa 1,1-odstotno.