Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek se je sinoči v sobi za tiskovne konference betonskega mastodona v Stožicah potil bolj kot nato na zadnjem treningu pred današnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo s favorizirano Poljsko. Mariborčan, ki je prišel na druženje z mediji tri minute pred začetkom in se usedel na skrajni desni rob mize, se ni potil zaradi zahtevnosti novinarskih vprašanj, ampak zaradi sopare, saj klimatske naprave niso delovale tako, kot bi morale. Če sklepamo po tem, kar smo videli sinoči v Stožicah, slovenska reprezentanca in njen strokovni štab komaj čakata na začetek tekme s himno in zastavami na razprodanem stadionu.

Brez težav s poškodbami

»Čeprav poln stadion še ne pomeni zmage, je to lepo slišati. Kdor po dolgem času razprodan stadion občuti kot pritisk, nima kaj delati v nogometu. To ni obveza, ampak zadovoljstvo in spoznanje, da nas čaka velika tekma proti velikemu tekmecu. Treba je uživati v momentu, v katerem smo,« so bile besede Matjaža Keka, ki jih je pred treningom v Stožicah namenil 23 igralcem. Slovenija nima težav s poškodbami. O občutkih, ki jih ima po treningih, Kek ni hotel govoriti. Pred tekmo z Avstrijo v Celovcu je namreč imel zelo dober občutek, ker so fantje na treningu leteli po igrišču, pa jih nato v prvem polčasu ni bilo nikjer. Bil je zadovoljen s tem, da se igralci trudijo, da bi napredovali na vsakem treningu in niso v reprezentanci le zato, da se imajo lepo in bi se malo rešili klubskih obveznosti.

»Vsi skupaj se še iščemo. Tistemu, ki mu bo kapnilo, da je to prvenstvena tekma, bo v redu, tistemu, ki pa ne… Saj veste, kako je v nogometu, nihče ni večen,« je bil po tradiciji zgovoren Kek. Pravi, da ne bo ponovil napak iz Celovca, kaj bo spremenil, pa ni hotel razkriti. »Ko pri izbiri enajsterice kolebaš, včasih zadeneš, drugič pač ne. Uspešni trenerji zadenejo v 99 odstotkih, mi manj uspešni pa v 60, 70 odstotkih. Tako kot igralci bom tudi jaz s svojim štabom skušal dati maksimum. Z vrnitvijo Benedejčiča sem tudi v strokovnem delu dobil tisto, kar hočem. Prepričan sem, da bodo gledalci videli dobro tekmo. Čeprav Poljska premočno vodi v skupini, ne pričakujem, da v Ljubljani ne bi igrala na vso moč,« je bil slikovit 57-letni Mariborčan, ki bo rojstni dan praznoval v ponedeljek, na dan tekme z Izraelom.

Oblak se je prikupil Poljakom

Običajno na zadnji tiskovni konferenci govori kapetan. Ker je skupaj s Kekom za mizo sedel tudi Jan Oblak, je bilo logično vprašanje, ali bo slovenska številka ena drevi kapetan, ker Bojan Jokić ne sme igrati zaradi treh rumenih kartonov. »Jan je eden izmed 22 kapetanov ekipe,« nas je pustil v negotovosti Kek, ki uživa v skrivalnicah z mediji. Če bo sledil nogometni logiki po številu nastopov za reprezentanco, bo kapetan Josip Iličić.

Nastop Oblaka je bil kapetanski, saj je bil samozavesten, odločen in glasen, s čimer je nakazal, da prevzema vodilno vlogo v slačilnici. »Vsi pričakujemo, da bomo na igrišču pokazali vse, kar znamo. Tako kot na vsaki tekmi bomo šli po zmago. Izid bo pokazal, kako smo delali. Upam, da bomo po koncu srečni vsi,« je v imenu slačilnice spregovoril Jan Oblak.Nadaljeval je: »Smo sredi kvalifikacij, zato je še vse odprto. Sam bom vedno naredil vse, kar lahko, dal maksimum na igrišču in zunaj njega ter s tem pomagal ekipi, selektorju in Sloveniji, da bi vsi skupaj naredili veliko stvar.«

Na veliko veselje armade poljskih novinarjev je stresel kopico pohval o Lewandowskem, proti kateremu je igral že v ligi prvakov, Poljak pa mu je zabil tudi dva gola. »Ker je zelo moderen in popoln napadalec, je v vsakem trenutku nevaren za gol. Lahko ga analiziraš do nezavesti, a tako kakovostni igralci so posebni, zato v vsakem trenutku lahko naredijo nekaj drugega, in ne tisto, kar si videl na analizi,« je izpostavil 26-letni Škofjeločan. Ko je prevajalec njegove besede prevajal iz slovenščine v poljščino, mu je takrat, ko ni našel prave besede, pomagal kar izkušeni poljski novinar, zato ga je Kek povabil na prevajalski stol, da bi vse skupaj teklo hitreje, a ponudbe ni sprejel.

Pri Oblaku je bila opazna sprememba tudi pri tem, da je brez težav odgovoril na vprašanje o statusu največjega slovenskega športnega zvezdnika, ki je zanimiv tudi za paparace. »Moje zasebno življenje je veliko bolj izpostavljeno, kar je tudi dokaz, da sem uspešen. Če bodo zaradi moje uspešnosti paparaci naredili še kakšno fotografijo več, se ne obremenjujem, ker na to ne morem vplivati,« je končal Oblak.