Občanka Škofljice trdi, da je v torek okrog 22. ure opazila medveda, videla naj bi ga približno 700 metrov stran od osnovne šole. O tem je obvestila ravnatelja šole Romana Brunška, ki nam je povedal, da je to edini vir informacije o tem, da naj bi se medved gibal na tem območju. V neposredni bližini šole ga očitno ni bilo, kajti na nadzornih kamerah ga ni bilo videti. O tem je obvestil starše otrok, ki obiskujejo šolo.

Da bi ugotovila, ali bi medved lahko predstavljal nevarnost za šolarje in druge prebivalce, sta na obhod odšla starešina Lovske družine Škofljica Mitja Spindler in župan Ivan Jordan, tudi nekdanji vodja škofeljske lovske družine. Ugotovila sta, da je bojazen, da bi bili osnovnošolci v nevarnosti, odveč. Medved je verjetno le prečkal to območje, kajti kasneje ga niso več videli, zato župan meni, da dogodek ni nič posebnega, a dodaja, da je treba biti pozoren. Podobnega mnenja je Spindler.

»Ljudi lahko pomirimo, da sta prihod v šolo in odhod iz nje varna. Z županom sva šla na obhod in ocenila lokacije, kjer je bi medved lahko šel mimo in kjer je bil viden. Ugotovila sva, da ta medved ne predstavlja posebne nevarnosti za otroke v povezavi s šolo. Če bo šel kakšen otrok v šolo zgodaj zjutraj, ko bo še tema, pa naj bo pozoren. Ampak generalno gledano nevarnosti ni,« je povedal Mitja Spindler in dodal, da ni nič nenavadnega, da je bil medved opažen pozno zvečer, saj v tem času premika z enega območja na drugo.

Načrtujejo odstrel dveh medvedov

Sicer pravi, da je na območju Škofljice vključno z mladiči blizu 15 medvedov – trije ali štirje samci, medvedka s tremi mladiči, ena z dvema in še ena z dvema lanskima mladičema. Zato je v primeru, da gredo občani predvsem zvečer v gozd in se znajdejo v bližini medvedke, še posebno, če imajo s seboj neprivezane pse, konflikt možen. »Medvedov je več, kot jih to okolje lahko sprejme. Ko bo primerna situacija, bomo izvedli odstrel v skladu z interventnim zakonom. Za območje Škofljice sta predvidena dva odstrela,« je dodal Spindler, medtem ko Jordan ni najbolj zaupljiv do državnega upravljanja zveri. »Vse, kar se dela na silo, ni pametno. Z medvedom je treba gospodariti, lovska zveza je to znala početi. Včasih so za to skrbeli strokovnjaki, zdaj pa se s tem ukvarja politika,« je dejal.

Divje zveri so sicer že pred časom postale politična tema, na kar je pred kratim v intervjuju na spletni strani anaasicsic.com opozoril predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, ki je dejal, da je ta zgodba zapeljana na politično področje in v ekstreme, zato bo zdaj prišlo do tega, da bo vsak medved, ki ga bo kdo videl, že problem. Medtem je raziskovalec z oddelka za gozdarstvo na biotehnični fakulteti Miha Krofel že večkrat pojasnil, da večje število medvedov ne pomeni avtomatično tudi večjega števila konfliktov z ljudmi. Kot pravi, se to v zadnjih letih zmanjšuje kljub rasti populacije, kar je povezano tudi z velikimi količinami umetne hrane, ki jo imajo medvedi na voljo na krmiščih.