»Ne more biti izgovora za napade ne domove in podjetja tujih državljanov,« je dejal predsednik v televizijskem prenosu. »Kot tudi ne more biti opravičila za plenjenje in uničenje podjetij v lasti Južnoafričanov,« je dodal.

V zadnjem tednu so na širšem območju Johannesburga zabeležili številne izpade ksenofobičnega nasilja, zaradi česar so v številnih drugih afriških državah potekale jezne demonstracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasilje v Južni Afriki se je delno umirilo v sredo, ko so zabeležili le nekaj primerov plenjenja v nakupovalnih središčih. Od nedelje so v državi aretirali več kot 420 ljudi.

Tuji delavci pogosta tarča

Tuji delavci so pogosto tarča negativnih občutij v Južni Afriki, ki je druga največja afriška gospodarska sila. Za delovna mesta se namreč borijo z domačini, to velja predvsem za manj zahtevne poklice.

Afriške države so sicer svojim državljanom v Južni Afriki svetovale, naj bodo previdni.

Številni tuji delavci prihajajo iz Nigerije, ki je v domovini okrepila varovanje, da ne bi izbruhnilo podobno maščevalno nasilje. Med drugim sta bila v Nigeriji zaradi preventivnih varnostnih razlogov v sredo zaprta južnoafriško veleposlaništvo in konzulat.

V Demokratični republiki Kongo so jezne množice razbile okna južnoafriškega konzulata in plenila po trgovinah v južnoafriški lasti.

V ksenofobičnih napadih v Južni Afriki je leta 2008 umrlo 62 ljudi, leta 2015 pa je bilo ubitih sedem ljudi v napadih v Johannesburgu in Durbanu.