V Salzburgu je ugasnilo upanje zadnjih optimistov, ki so si želeli, da bi si njihov idol premislil. A si ni. Alpsko smučanje je čez noč ostalo brez prvega zvezdnika. Marcel Hirscher je športno pot končal na vrhuncu. Pri 30 letih, kar so v sodobnem času najlepša športna leta. Nihče ne dvomi, da bi lahko po številu zmag svetovnega pokala prehitel Ingemarja Stenmarka, da bi osvojil nove naslove olimpijskega in svetovnega prvaka, da bi osvojil vsaj deset velikih kristalnih globusov skupnega zmagovalca svetovnega pokala. Salzburžan se je odločil, da je osem zaporednih velikih globusov, dvanajst malih, dva naslova olimpijskega prvaka, sedem svetovnih, če naštejemo le zmage, dovolj.

Hirscher ni bil le šampion po rezultatski plati. Bil je vzor mladim, starejšim in celo največjim tekmecem. Z novimi in novimi lekcijami so napredovali, pobirali redke drobtinice, ki jih je puščal za seboj sijajni Salzburžan. Pravih tekmecev ni imel veliko. A je bil tudi Hirscher ob Tedu Ligetyju, Alexisu Pinturaultu, Felixu Neureutherju in Henriku Kristoffersenu boljši, kot bi bil brez njih.

Pri moških praznina, pri ženskah z Mikaelo Shiffrin ne

Od slovenskih alpskih smučarjev sta Hirscherjev skalp na vrhuncu kariere ob doseganju največjih uspehov vzela le dva. V Hinterstoderju je pred tremi leti in pol Boštjan Kline na drugem mestu v superveleslalomu za enajst stotink ugnal velikega Avstrijca, na veleslalomih pa ga je v zadnjih dveh sezonah občasno spravil v slabo voljo Žan Kranjec. Štefanu Hadalinu je denimo na alpski kombinaciji v Banskem zmanjkala stotinka, da bi s tretjega mesta stopil na Hirscherjevo stopničko…

V alpskem smučanju bo v bližajoči se sezoni 2019/20 praznina. Predvsem v obeh tehničnih disciplinah, kjer je Hirscher dosegel glavnino svojih uspehov. Ne bo več štetja zmag, odštevanja do Stenmarka… V nasprotju z ženskim smučanjem, kjer se obeta prevlada Mikaele Shiffrin. Pri 24 letih je zbrala že 60 zmag svetovnega pokala in se bo v tej sezoni bržčas prebila pred Hirscherja na tretje mesto večne lestvice, kjer je poleg Stenmarka (86 zmag) pred njo še Lindsey Vonn (82).

V Hirscherjeve čevlje Pinturault in Kristoffersen?

Najhujšo krizo bodo doživeli Avstrijci. Hirscher je kmalu po koncu kariere Hermanna Maierja prevzel njegovo mesto in postal serijski zmagovalec. Vsaj za zdaj ni na vidiku mladega Hirscherja. Poleg tega bodo najuspešnejšo alpsko smučarsko velesilo v boju za zmago v pokalu narodov napadli predvsem Švicarji. »Mladega Hirscherja ni videti nikjer na svetu, ne zgolj v Avstriji. Vsaka generacija ima kakšnega šampiona, a takšni, kot je bil Hirscher, se ne rojevajo pogosto,« meni vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik. »Nekateri športniki se razvijejo že v mladinski konkurenci, drugi postanejo boljši med člani. Težko je napovedati, kdo bo zmagoval na tekmah svetovnega pokala. Konkurenca je izjemna, zato so vsaj meni Hirscherjevi uspehi neverjetni. Odsotnost Hirscherja lahko najboljšim alpskim smučarjem pomeni dodatno breme. Doslej je bila njihova naloga prehiteti Hirscherja, zdaj pa bodo morali zmagovati,« dodaja Verdnik.

Konec kariere Hirscherja pomeni priložnost za številne druge alpske smučarje. Favorita za prevlado v svetovnem pokalu bosta Kristoffersen in Pinturault, morda se bo lahko v boj za veliki kristalni globus vmešal še Kjetil Jansrud. Lahko tudi najboljša slovenska alpska smučarja Žan Kranjec in Štefan Hadalin dosegata višje uvrstitve zaradi odsotnosti Hirscherja? »Menim, da ne. Žan Kranjec se mora razvijati ne glede na to, ali tekmuje Hirscher ali ne. Pot do zmag bo težka, saj je konkurenca zelo močna. Vsaka disciplina ima namreč svoje specialiste, v hitrih in tehničnih disciplinah so različna imena. Vse našteto velja tudi za Hadalina,« meni Verdnik.