Gibanje in zdrav življenjski slog sta ključna dejavnika pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. »Ženske, ki so se z boleznijo srečale, pa tudi vse zdrave, želimo spodbuditi, da redno telesno aktivnost vključijo v svoj vsakdan. Naš program izvajanja gibalnih vsebin je prilagojen vsaki glede na zmožnosti in želje, tako da vsaka najde vadbo, ki ji ustreza,« je povedala Tanja Španić, predsednica slovenskega združenje za boj proti raku dojk.

Vadba primerna tudi za operiranke

»Članice Europe Donne redno obiskujejo vadbe, jogo, udeležujejo se tudi pohodov. Lani smo skupaj s Kajak klubom Ljubljana organizirali tudi redno veslanje po Ljubljanici, ki pa smo ga žal letos pred dnevi izvedli prvič.« Da je bilo zanimanje med članicami Europe Donne veliko, pove številnost udeleženk in podpornikov bolnic. »Za vesla je prijelo kar 30 rozik, prišli so tudi vnuki in njihovi prijatelji,« je dodala Španićeva.

Prav veslanje v prilagojenem kanuju omogoča ženskam, ki so bile operirane zaradi raka dojk, rekreacijo, kjer je aktiven zgornji del telesa brez večje obremenitve in kjer lahko same določajo moč veslanja. Ker gre poleg že prej omenjenega še za aerobno vadbo, se je izkazalo, da ima veslanje kar nekaj pozitivnih učinkov, ki dajejo pozitiven signal. Veslanje od Špice do Zmajskega mostu in nazaj so udeleženke opravile v dobri uri in pol. Kar je bila za nekatere odlična rekreacija, je bil morda za druge zgolj izlet po Ljubljanici, ki pa se je za vse končal tako, kot se je začel: s smehom in še eno zmago nad izzivom, ki jim ga je ponudilo življenje. vl