Sestanek - do katerega je prišlo po grožnjah sindikata kmetov s protesti in pozivu k odstopu okoljskega ministra Simona Zajca, potem ko se je povečalo število napadov volkov na rejne živali - je bil konstruktiven, sta v izjavi za medije ocenila Zajc in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Izrazila sta zadovoljstvo, da se je razprava o upravljanju z zvermi le preselila za (strokovno) mizo.

Sodelujoči - poleg obeh ministrstev še zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, agencija za okolje, kmetijsko-gozdarska zbornica in sindikat kmetov - so se med drugim dogovorili, da bodo v 14 dneh ustanovili delovno skupino, v kateri bodo predstavniki danes sodelujočih ter tudi nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov.

Optimalno število še ni določeno

Skupina bo dorekla, ali je najprimernejši način za upravljanje z medvedom in volkom določitev optimalnega števila osebkov posamezne zveri ali rajonizacija - opredelitev območij, kjer bosta lahko medved in volk živela, je po sestanku v Ljubljani povedal Zajc.

»To je pravi način, da se te teme lotimo. Z vseh strani je bilo zaznati pripravljenost, da se zadeve umirijo in da pridemo do rešitve, ki bo omogočila, da imamo ugodno stanje (populacije zveri) in da imamo normalno zmožnost bivanja na teh območjih (kjer prihaja do napadov na rejne živali),« je dejal Zajc.

Skupina bo ukrepe opredelila najkasneje do naslednje pašne sezone, je povedal minister.

Na sestanku so med drugim govorili tudi o tem, kako bi lahko ukrepe, ki so namenjeni rejcem za zaščito domačih živali pred napadi zveri - kot je sofinanciranje postavitve ograje in nakupa pastirskih psov -, izboljšali, je povedala Pivčeva.