Proti priljubljenemu nekdanjemu županu, ki je v preteklih letih v svoje mesto sprejel številne migrante, od junija teče sodni postopek. Obtožen je pomoči pri nezakonitih migracijah in korupcije.

Mesto Riace v pokrajini Kalabrija na jugu Italije je bilo do lani cenjeno kot mednarodni model integracije, saj je Lucano sprejel številne migrante in jih uspešno integriral v lokalno okolje. Omogočil jim je izobraževanje, priučitev lokalni obrti ter zaposlitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lucano, ki ga je neodvisna britanska organizacija City Mayors leta 2010 razglasila za tretjega najboljšega župana na svetu, je bil med prvimi, ki je na izumirajočem jugu Italije leta 2000 omogočil sprejemanje priseljencev. S tem je dosegel, da je kraj s 1800 prebivalci po letih izseljevanja domačinov ponovno oživel. Pod njegovim vodstvom so v Riace uspeli ponovno privabiti tudi turiste, odprli so številne lokale in obrtne delavnice ter vzpostavili projekte medgeneracijskega sodelovanja.

Italijanske oblasti so oktobra lani, le nekaj mesecev po imenovanju prejšnje italijanske protimigracijske vlade, za Lucana zahtevale hišni pripor. Obtožili so ga podpiranja nezakonitih migracij in korupcije pri upravljanju javnih sredstev za programe migrantov.

Lucano obtožbe ves čas zanika. Hišni pripor so mu kasneje spremenili v prepoved življenja oziroma izgon iz Riaceja.

V mestu so medtem izvolil novega desničarskega župana, ki je programe bivanja in integracije migrantov ukinil.