Nova italijanska vlada prihaja po Junckerjevih besedah v prelomnem času, ko se EU sooča s pomembnimi migracijskimi, gospodarskimi in varnostnimi izzivi. Odhajajoči šef komisije je Conteju v pismu, objavljenem na Twitterju, zaželel veliko uspeha.

V Rimu je danes prisegla nova italijanska vlada, druga pod vodstvom nestrankarskega premierja Giuseppeja Conteja. V njej sodelujejo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) ter leva stranka Svobodni in enakopravni.

Gibanje pet zvezd, ki so ga pred desetletjem ustanovili prav nasprotniki PD, je na takšno vlado pristalo, ker se je želelo izogniti predčasnim volitvam, ki bi bile sicer zaradi razpada dosedanje koalicije z desno Ligo prejšnji mesec neizogibne.

Vodja Lige in bivši notranji minister Matteo Salvini, ki je z vložitvijo nezaupnice Conteju sprožil vladno krizo, je kritičen, da je cilj zgolj preprečiti nove volitve, na katerih bi slavila njegova stranka.

Po današnji prisegi pred predsednikom države Sergiom Mattarello morata vlado potrditi še oba domova italijanskega parlamenta. Kdaj bosta poslanska zbornica in senat glasovala o zaupnici vladi, še ni znano, predvidoma se bo to zgodilo v prihodnjih dneh.